EUR: 335,77 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb

Braun Márton: Már 25 éve hiszünk a szerencsében!

Csúcsot döntött a Szerencsejéték Zrt! Idén – hasonlóan az elmúlt évekhez – több mint 300 milliárdos árbevételre számíthat. Egyre népszerűbb a sportfogadás és persze a lottójátékok iránti érdeklődés sem lankad. A 2016-os év ráadásul  minden szempontból különleges, ugyanis 25 éves lesz a lottótársaság. Dr. Braun Márton, elnök-vezérigazgató büszke a lottótársaság eredményeire és nem tagadja, hogy ő is mélyen hisz a szerencsében.

Lokál: Milyen tényezők járultak hozzá a Szerencsejáték Zrt. idei eredményességéhez?


Braun Márton: Több összetevője is van a sikernek. Megújítottuk a teljes értékesítési rendszerünket, és ennek köszönhetően a Tippmix jelentősen megváltozott, kibővült. Több ezresre nőtt a fogadási kínálat, és több eseményt, élő fogadási lehetőséget, újfajta sportfogadási típust nyújtunk a játékosoknak. A Tippmixpro – online sportfogadási oldalunk – 2013-ban az előzetes várakozásokat felülmúlva 5,5 milliárd forint árbevételt hozott, 2014-ben pedigújabb árbevételi rekordokat ért el. A társaság kilépett a nemzetközi színtérre is és bevezette az Eurojackpot nevű számsorsjátékot, mely szintén kedvező fogadtatásra talált a magyar játékosok körében

Strasbourg, 2013. október 2. Az Európa Tanács által közreadott felvételen Braun Márton, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője felszólal az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, Strasbourgban 2013. október 2-án. (MTI/Európa Tanács/Jacques Denier)

Braun Márton

“Hosszas halmozódás után júniusban egy szerencsés, több mint 5 milliárd forintot vihetett haza”

Lokál: A sportfogadás mellett hogyan teljesítettek a lottójátékok?


B. M. : 2015 az Ötöslottó számára is izgalmas év volt. Hosszas halmozódás után júniusban egy szerencsés, több mint 5 milliárd forintot vihetett haza, és ezzel minden idők második legnagyobb hazai lottónyertese lett. A halmozódás mindig megnöveli a játékkedvet, ez érezhető növekedést hozott a játék árbevételében is. A szelvényeladások növekedését segíti a rendszeresen szervezett akcióink, promócióink is. Ugyanakkor nem csak az Ötöslottón voltak izgalmas nyeremények ebben az évben, a Kenón például 150 millió forintot vihetett haza egy játékosunk, az Eurojackpoton pedig 220 millió forintot. 

“Idén közel 70 milliárd forint árbevételt hozott a sorsjegyek értékesítése”

Lokál: Érezhető valamilyen trend vagy változás a játékok népszerűségében?

B. M. : Ha a teljes termékpalettánkat nézem, azt mondhatom, hogy az Ötöslottó rekordnyereményei ma is meghatározóak, de megindult egyfajta átrendeződés a vállalat árbevételeiben. A sportfogadás egyre hangsúlyosabb, és vele együtt nő a kaparós sorsjegyek népszerűsége is. Ezen belül a legolcsóbb (200 forintos) és a drágább (ezer forintos) sorsjegyek a legkapósabbak. Az árbevételünk legfontosabb részét a számsorsjátékok jelentik, idén ez 126 milliárd forintot tesz ki, ezt követik nem sokkal lemaradva a fogadások 123,3 milliárd forinttal. A kaparós sorsjegyek értékesítése pedig valóban rendkívüli növekedést mutatott az elmúlt két évben: 2014-ben 63 milliárdot, idén pedig közel 70 milliárd forint árbevételt hozott az öt évvel ezelőtti 17,8 milliárdhoz képest.

Lokál: Idén a társaság a Fogyatékosság-barát Munkahely címét is elnyerte. Megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztatnak, akik máshol nem biztos, hogy kapnának lehetőséget. Összesen hány emberről van szó? Mit szól az elismeréshez?

B. M. : Amikor a Szerencsejáték Zrt. élére kerültem, újdonság és öröm volt számomra megélni, hogy a nemzeti lottótársaság milyen természetesnek veszi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Ők is, teljes értékű dolgozóink! Olyan emberek számára biztosítunk munkalehetőséget, akik korábban valamilyen egészségügyi problémából kifolyólag hónapokig, esetleg évekig nem találtak munkát maguknak. Több, mint 180 megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztatunk. Ez az alkalmazottaink több mint 10 százaléka, ami egyébként kimagasló hazai szinten. Ráadásul, együttműködési megállapodást kötöttünk a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT) és a Spanyol Vakok Nemzeti Szövetségével (ONCE). Ennek köszönhetően a jövőben még többet tehetünk  a fogyatékkal élők hazai munkahelyi integrációjáért.

“Évről-évre milliárdokkal segíthetjük a hazai kultúra, sport és egészségügy fejlődését”

Lokál: Ön év közben érkezett a Szerencsejáték Zrt.-hez. Milyenek a benyomásai, tapasztalatai az elmúlt hónapok után?

B. M. : Szerencsésnek érzem magam – ha szabad ilyen hasonlatot használnom -, mert egy rendkívül sikeres, a fejlődésre nyitott céget vehettem át elődömtől júniusban. Éppen egy több éves fejlesztés végén, amikor küszöbön állt az új értékesítési rendszer indulása. Izgalmas volt ebben az időszakban érkezni, azt láttam, hogy egy remek, jól felkészült szakember gárda viszi a céget. Nem titok, hogy 2015-ben új rekordévet vár társaságunk, és árbevétele alapján a tavalyi 18. helyről várhatóan ismét előrelép a hazai vállalkozások rangsorában. Cégünk az előző évinél több – mintegy  46 milliárd forint – játékadót számol el. Összességében a költségvetési hozzájárulásunk  eléri a 80 milliárd forintot, amelyet az állami tulajdonból következően jelentős osztalék befizetés egészíti ki. Ezeknek az üzleti eredményeinknek köszönhetjük, hogy évről-évre milliárdokkal segíthetjük a hazai kultúra, sport és egészségügy fejlődését. Csak az elmúlt évben több mint 400 civil szervezet, alapítvány, és egyesület munkájához járultunk hozzá közvetlenül közel 1 milliárd forint értékben. 

“1500 munkatársamnak szeretném megköszönni az évet”

Lokál: Mit emelne ki az idei évvel kapcsolatban?

B. M.: Egy lottótársaság élete a számokról szól: számokat sorsolunk ki hétről hétre és milliós számokkal hirdetjük várható nyereményeinket is. Én most a rengeteg szám mellett mégis az embereket emelném ki, akik ezen számok mögött állnak. 1500 munkatársamnak szeretném megköszönni az évet, tudom, hogy sokat tettek a vállalatért. Köszönet illeti a játékosokat is, akik remélem a jövőben még szerencsésebbek lesznek.  És ha már a számoknál tartunk: 2016-ban 25 évesek leszünk, bízom benne, hogy a jubileumi évben is rekord eredményekről számolhatok be.

Lokál: Magánemberként hisz a szerencsében?

B. M. : Mélyen hiszek a szerencsében! Ebből a szempontból hasonlóan gondolkodom, mint Stephen Leacock író. Én is azt tapasztalom, hogy minél keményebben dolgozunk, annál szerencsésebbek vagyunk. Ez igaz persze a Szerencsejáték Zrt. munkatársaira is. Talán így nyer valódi tartalmat a nemzeti lottótársaság jubileumi mottója: 25 éve hiszünk a szerencsében!

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.