EUR: 352,13 Ft
CHF: 333,50 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Extra

Détár Enikő: Laza nagymama leszek!

Détár Enikő (Fotó: Máté Krisztián)

Détár Enikő (Fotó: Máté Krisztián)

Az 51 éves színésznő sugárzik az örömtől. Rengeteg színházi munka találja meg, volt férjével, a színész Rékasi Károllyal pedig mostanra normalizálódott a kapcsolata. Eszter lányuk Hollandiában tanul közgazdásznak, tinédzser fiúk, Zsigmond  pedig jövőre kezdi a középiskolát. Végre úgy érzi, újra révbe ért párja, Péter mellett. A bombaformában lévő Encire nézve pedig ki gondolná, hogy alig várja már az unokát?

− Na, azért nem készülök még a nyugdíjasotthonba – viccelődött Enikő. − Szeretnék még  pár jó szerepet eljátszani és több időt szakítani a szeretteimre. Péterrel az elmúlt két évben idén nyáron volt, hogy végre kettesben tudtunk tölteni néhány napot, és elhatároztuk, ezentúl több időt kell erre fordítanunk. Nagyon becsülöm őt mint embert, hiszen neki sokkal többet kellett hozzám és Zsigmondhoz alkalmazkodnia, mint fordítva. Jó lenne már végre eladni a volt családi házunkat, amiből vehetnék egy erdőszéli kis házikót a gyerekeimnek és majd az ő gyerekeiknek is − mesélte Enikő a Lokálnak. Bár sokan meglepődnek, ha vele kapcsolatban az unokák kerülnek szóba, hisz Enci igazi díva, aki még mindig bombaformában tartja magát, ő egyáltalán nem tart attól, hogy a nagymamaság automatikusan a visszavonhatatlan öregséget jelentené… − Imádnám, ha már körülöttem szaladgálnának az unokáim. Bizonyos szempontból nagyon laza vagyok és tudom, hogy ilyen lennék nagyinak is. A gyerekeimet is arra neveltem, hogy képesek legyenek az önálló életre és merjék vállalni önmagukat és azt az értékrendet, amit képviselnek. Az unokáimat is igyekszem majd e felé az értékrend felé terelni.


A színésznő a Madách Színház legújabb, Bepasiztunk című darabjában egy fiktív történet keretében szólítja meg az egyedülálló, nagyvárosi negyvenesek nőket, akik újra keresik a boldogságot, de a férfiak számára is tartogat tanulságokat. A három barátnő története nem kíméli az erősebbik nem tagjait, de könnyfakasztó pillanatokban sem lesz hiányuk a nézőknek. Bár a musical története kitalált, számos ponton összecseng Enikő életével.

détár

− Régóta megfogalmazódott bennünk Koós Rékával és Ladinek Judittal, hogy milyen jó lenne egy elvált nők klubját csinálni. Szerintem manapság nem beszélünk eleget a középkorú nőket érintő kérdésekről. Amikor nagyon mélyen voltam a válásom után, egy ideig szerettem magam megoldani a dolgokat. Volt, hogy beültem a kocsimba, bekapcsoltam a rádiót és kihajtottam az erdőbe, hogy kicsit magam lehessek. Amikor a gödör legaljáról kitekintettem, akkor viszont kellett, hogy ott legyenek a barátaim. Fiatalabb koromban nagyon szégyelltem a saját kudarcaimról, fájdalmaimról beszélni, ám negyven körül már máshogy gondolkodtam. Miért is ne lehetne megosztani és vállalni az esendőségemet, hisz az is én vagyok… − vélekedett Enikő.


A darab azért is olyan fontos Enikőnek, mert ő is a saját életén, a saját boldogsága, csalódásai és olykor kudarcai árán tanulta meg büszkén vállalni az érzéseit − legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak. Megértette, hogy nem létezik nonstop boldogság, vannak nehéz pillanatok az életben, a kulcs pedig abban rejlik, hogy a negatívumok helyett a pozitívumokra fókuszáljunk.

− Az én koromban az embernek már mások az elvárásai. Nem akarok már senkit sem birtokolni, de azt sem hagyom, hogy engem birtokoljanak. Fiatalon sokkal féltékenyebb voltam. Sokszor önmagam számára is megalázóak tudtak lenni azok a gondolatok, amiket akkor megfogalmaztam. Kivel volt? Mit csinált és miért? − ez járt a fejemben legtöbbször. Végleg leszámoltam a féltékenységgel! Mára megértettem, hogy senkinek nincs joga megítélni másokról, mi a jobb vagy rosszabb nekik. Mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy a mostani kapcsolatomban igazán jól érzem magam − mesélte Enci.

Kapcsolódó Cikkek