2020. február 26., szerda
Géza

Erzsébet program

Egy igazi kaland a természetben

A gyermekeket tehetségüknek és érdeklődési körüknek megfelelő kikapcsolódás várja, ha az Erzsébet-program valamelyik táborába jelentkeznek. Akad ilyen a Balaton partján, de akár a Hargita lábánál is. Az erdélyi Ivóról azt tartják, hogy az itteni óriásra nőtt fenyők alatt nincs olyan ember, aki ne tudná magát kipihenni.

Szemkápráztató táj, kristálytiszta víz és levegő fogadja azokat, akik ellátogatnak a Székelyföld szívébe, a Hargita megyei Ivóra, amely már nevét is egy sebes vizű patakról kapta. A Zetelakához tartozó település mindössze 25 kilométerre van Székelyudvarhelytől, mégis szinte az érintetlen természetben található. – Ez az egyik vonzerőnk – árulta el Fazakas Zsolt, az Erzsébet Tábor Ivó vezetője. – Olyan programokat tudunk szervezni, amelyek egy kicsit kiszakítják a gyerekeket a városi pezsgésből. Ez egy igazi kaland a természetben – tette hozzá.


Ezt a lehetőséget sokan keresik is, hiszen nemcsak Erdélyből, hanem Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Moldvából, Magyarországról is érkeznek táborozók az Erzsébet-program keretében. A 154 főt fogadni képes tábor szinte mindig tele van. A tavaszi és nyári hónapokban egyhetes turnusokra érkeznek a fiatalok, ősszel, télen pedig hétvégi kirándulásokra. – Az egyes táborokban 18 év alattiak vehetnek részt pályázat útján, főleg iskolák diákjai, de például a Dévai Szent Ferenc Alapítvány közösségeinek tagjai közül is érkeztek már hozzánk – sorolta Fazakas Zsolt. A csoportok vegyesek, de az innen-onnan érkező gyerekek között a táborozás ideje alatt aztán szép barátságok születnek.

A Hargita lábánál zajló táborokban úgynevezett tábori olimpiát is meghirdetnek, ennek lényege, hogy ki-ki a számára legkedvesebb számban teheti próbára magát. Népszerű az íjászat, a foci, de rendszeresen szerveznek számháborút is, amelyre az itteni terep kiválóan alkalmas. – Az Erzsébet-program keretében szervezett táborok alatt megemlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetről is, egy, a legendáját megidéző játékkal – avatott be a részletekbe a táborvezető. Arra is van lehetőség, hogy a táborozók a környezettel is közelebbi kapcsolatba kerüljenek. Ennek érdeké- ben kirándulásokat szerveznek a Hargitára, de ellátogatnak a vadasparkba, vagy épp a korondi hagyományőrzőkhöz is.


Kapcsolódó Cikkek