EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb IX.kerület

Férfi szoprán Ferencváros szívében

Nemzetközileg is elismert Vásáry André, aki férfi szopránként Magyarország egyik legkülönlegesebb énekese. Az ifjú művész a koncertek között Ferencvárosban töltődik fel, és el sem tudja képzelni, hogy Budapest bármelyik másik kerületében éljen.

DSC_0126

Vásáry André 2009-ben tűnt fel egy televíziós tehetségkutató műsorban

– Mielőtt leültünk beszélgetni, egy rövid koncerten vettünk részt és feltűnt, milyen átszellemülten hallgatta az énekesnőt.


– Ha jó és különleges zenét hallok, az elvarázsol. Szeretem, amiben érzelmek vannak és munka. Sok zenét hallok, ezért én gyakran a csöndet „kapcsolom be”, amikor más a rádiót. De persze sok zenét hallgatok, a hangulatomnak éppen megfelelőt. Van amikor olyat, ami kifejezetten megríkat. Sportoláshoz pedig nagyon pörgőset választok.

– Milyen a mulatós zenével való viszonya?


– Van rá kereslet, sok olyan barátom van, akiről sosem gondolná, de imád ilyen zenére mulatni. Nem szeretem a kultúrsznobizmust, én abban hiszek, hogy mindenki választhassa azt a zenét, ami neki örömet okoz. Senki sem mondhatja meg a másiknak, hogy csak a klasszikus zene ér valamit, és azt kell hallgatni. Nagyon jó, hogy ennyiféle zene van, mindenki hallgasson muzsikát, mindig! Ez a lényeg! Én is ismerkedem a műfajokkal, múltkor egy barátom kérésére thrash metált hallgattam és igyekeztem megérteni, de azért nem lett a kedvencem.

– Az advent időszaka mintha az ön stílusához lenne kitalálva.

– Sokan gondolják ezt, mert lírai alkat vagyok, de szerencsére egész évben vannak koncertjeim. Talán az Ünnep című albumom miatt került be a köztudatba, hogy André = karácsony… Ez az albumom platinalemez lett, tehát nagyon szeretik az emberek. Magánemberként imádom ezt az időszakot, a lakásom november közepe óta fel van díszítve. Már nincs hely újabb díszeknek, egy pici karácsonyfám is van. Idén nem állítok nagyot, mert van egy macskám, és nem szeretném, ha ledöntené az egészet, már a díszek is nagyon vonzzák őt. Az erkélykorláton girland van, az ajtón koszorú dísz, gömböket lógattam fel a szobában, szarvas, télapó, kis zokni, világító csillag, minden megtalálható nálam.

_MG_1426z

André nagyon szereti advent időszakát, lakását már november közepén ünnepi díszbe öltöztette

– Mitől lesz egy dal „andrés”?

– Lírai kell, hogy legyen, nagy ívű és persze a hangmagasság is számít, hiszen nők között is kevesen énekelnek olyan magasan, mint én. Természetesen férfihangon is énekelek, és mindig megpróbálok nagyzenekarral fellépni.

– Nem vágyik rá, hogy feszegesse a határait?

– Nincs miért. Nagyon szerencsés vagyok, még a tehetségkutatóban sem mondták meg, hogy mit énekeljek. A lemezkiadóknál is én választhattam. Szeretem, hogy énekelhetek klasszikus zenét és crossovert is, hogy rendezvényeken léphetek fel, tévében, több ezer ember előtt, vagy éppen egy apró falu kicsi templomában. Eddig öt lemezem jelent meg, mindegyik más.

– Mennyire ferencvárosi?

– Debrecenből származom, de nyolc éve a kerületben lakom. Amikor legelőször végigsétáltam a Ráday utcában, teljesen lenyűgözött a hangulata, a kulturált nyüzsgés. Be is költöztem ide, most pedig a Bakáts téren lakom. Szeretem, hogy közel van a Duna, az apró tereket, a forgalmas nagy utcákat és mellette a csendes kicsiket. Nem itt van Budapest központja, de tíz perc alatt odaérek bárhova.

Zeneakadémia stáj Vásáry André ( Fotó: Sáfár Tibor)


Vásáry André az elmúlt években igazi ferencvárosivá vált
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Lokálpatrióta? Vannak kedvenc boltjai, részt vesz kerületi eseményeken?

– Kedvenc boltjaim nincsenek, mert szeretem a változatosságot. A kerületi lapokat mindig elolvasom, teljesen képben vagyok, hogy hol van útfelújítás, mikor van nyitva az orvosi rendelő, hol, milyen program van. Azt azonban bevallom, hogy nem vagyok focirajongó, de odafigyelek az FTC-re, mert néha kimegyek a tornarendezvényekre. Édesapám tornázott, én is szerettem volna, de későn kaptam észbe, lecsúsztam róla. Maradt az edzés, a jóga és persze mindenekelőtt az éneklés. Úgyhogy nem jártam rosszul!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.