2020. február 26., szerda
Géza

MVM Paks 40

Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben. A nukleáris létesítmények csak akkor működhetnek, ha megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak. A folyamatos beruházások eredményeként a paksi ma már Európa egyik legbiztonságosabb atomerőműve.

Az atomerőművekben az állandó biztonsági és technológiai fejlesztések eredményeként a berendezések és eszközök megújulása gyakorlatilag állandó. A nukleáris létesítményekre kiemelten szigorú követelmények vonatkoznak, ezek teljesítésével azonban lehetőség van a blokkok eredeti üzemidejének meghosszabbítására. Az atomerőmű ezzel további évtizedekre garantálja az olcsó és biztonságos áramtermelést, a legkorszerűbb biztonsági és technikai fejlesztések felhasználásával.


A Paksi Atomerőmű működésének első évtizedét követően, az addig eltelt időszak üzemeltetési tapasztalatai alapján 1994-re az erőmű biztonságát teljes egészében értékelték. Az 1996 és 2002 között végrehajtott, „Biztonságnövelő intézkedések” elnevezésű program végrehajtásával a paksi blokkok biztonsági színvonala a hasonló korú nyugati atomerőművekével megegyező szintre került.

A magyar blokkok eredeti, 440 megawatt villamos teljesítményét a legszigorúbb hazai és nemzetközi biztonsági előírások betartása mellett, kiemelkedő színvonalú tervezőmunka és kivitelezés eredményeként, a technológia fejlesztésével először 470, majd 2009-re 500 megawattra növelték. A négy blokk ezzel már összesen 2000 megawatt teljesítményt képviselt a kétezres évek első évtizedének kezdetére. A paksi blokkokon a kétezres évek elejére befejeződött a biztonsági rendszerek rekonstrukciója, a létesítményt emellett megerősítették a legkisebb valószínűséggel előforduló földrengések esetére is.


A teljesítménynövelés második szakaszát megelőzően, Magyarország uniós csatlakozásakor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) is elemezte a paksi reaktorok biztonságát. A szervezet 2001-es jelentésében világszínvonalúnak nevezte a létesítmény biztonságát, így semmilyen akadálya nem volt, hogy az immár EU-tag Magyarország a minden követelménynek megfelelő atomerőműben termeljen olcsó áramot fogyasztói számára. Az atomerőműben állandó biztonsági és korszerűsítési fejlesztések zajlanak, így lesz egyre hatékonyabb az energiatermelés. A teljesítménynövelés, amelynek során 500 megawattra emelkedett a blokkok teljesítménye, a technológiai újításoknak járó egyik legnagyobb hazai elismerést, az Innovációs Nagydíjat is elnyerte. A hőteljesítmény nyolcszázalékos növelése nem csupán technológiáját tekintve számított egyedülálló fejlesztésnek, környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő eredményt jelentett, hiszen tovább fokozta az atomerőmű káros anyagok kibocsátásától mentes áramtermelését. Paks ezzel a magyar erdők egy évi oxigéntermelését takarítja meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

    Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

    Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

  • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

    A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.