EUR: 338,34 Ft
CHF: 318,85 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Erzsébet program

Gyerekzsivajtól hangos Zánka

Sok tízezer gyereket fogadott idén az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka. A kétszáz hektárnál is nagyobb üdülőcentrum az általános táborok mellett több tucat tematikus tábornak adott otthont az Erzsébet-program keretein belül, köztük olyanoknak is, mint a közbiztonsági vagy éppen a vízilabdatáborok. A legendás zánkai komplexumot évek óta folyamatosan fejlesztik.

Az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka még 2013-ban csatlakozott az Erzsébet-programhoz. Akkor a szociális üdültetési pályázat keretében a gyermekek táboroztatásán kívül fogadtak fogyatékossággal élő, nagycsaládos és nyugdíjas vendégeket. Az egykori úttörő gyermekváros azóta is részt vesz az Erzsébet-táboros gyerekek üdültetésében. – Közülük az első évünkben csaknem harmincezer gyermek fordult meg Zánkán – mondta el Nagy Balázs. A tábor vezetője arról is tájékoztatott, hogy az Erzsébet-programban az általános táborok mellett idén 33 különböző tematikus tábort bonyolítottak le, köztük olyanokat is, mint a lovas-magyar harcművészeti hét, de nagy sikert ért el a közbiztonsági, a jurta- vagy éppen a vízilabdatábor is.


A zánkai széles választékot persze az is magyarázza, hogy itt valóban mindenre jut hely: az üdülőközpont területe mintegy 210 hektár, amelyen összesen 61 épület áll. Ezekből néhány hagyományos funkcióval bír, de akad olyan is, amely más céllal épült. Ilyennek számít a tábor területén található vasútállomás, illetve a hajókikötő és az iskola is. – A szálláshelyeket illetően is meglehetősen nagy számokkal dolgozunk, hiszen összesen 2824 férőhellyel rendelkezünk, de ehhez még hozzáadódik a kemping kapacitása is, így ezt is hozzászámolva már bőven meghaladjuk a háromezres ágyszámot – közölte Nagy Balázs. A belső infrastruktúra terén az utóbbi időben számos változás történt. Két éve például felújítottak négy nyári szálláshely épületet is, ez pedig közel 1200 fő, a kor elvárá- sainak megfelelő befogadását teszi lehetővé. A felújított házakban helyet kaptak a korábban hiányzó közösségi terek, illetve az akadálymentesen megközelíthető szobák is. – Az is fontos fejlemény volt, hogy az épületeket önálló, korszerű fűtőrendszerrel látták el és minden szobához immáron külön fürdőszoba is tartozik – sorolta a tábor vezetője.

A beruházások tavaly sem álltak le, a terület vagyonkezelője egyebek mellett korszerűsítette az elektromos hálózat jelentős részét, valamint a konyhai berendezéseket is lecserélték. – A megvalósult beruházásokkal együtt is azt kell mondanom, hogy az ingatlanegyüttes állapotára vonatkozóan vannak további teendők, ezért is vettük örömmel, hogy a vagyonkezelő egy átfogó, komplex fejlesztést tervez – mondta Nagy Balázs. A tervek szerint ez kiterjedne az Erzsébet-program igényeinek megfelelő kapacitásbővítésre, valamint a már meglévő kiszolgálói infrastruktúra-hálózat (utak, közművek stb.) korszerűsítésére is.


Kapcsolódó Cikkek