EUR: 339,28 Ft
CHF: 318,29 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Erzsébet program

Határokon átívelő barátságok

Idén megközelíti a negyedmilliót azoknak a száma, akik az Erzsébet-program keretében kaptak üdülési, pihenési, kikapcsolódási lehetőséget, közülük több mint 100 ezer gyermek. A Program résztvevői között családosokat, nyugdíjasokat, fogyatékossággal élőket, valamint gyerekeket is szép számmal találunk. Győri-Papp Juditot, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) marketing- és kommunikációs vezetőjét a 2015-ös év tapasztalatairól kérdeztük.

– Miről szól tulajdonképpen az Erzsébet-program?


– A Programnak két alappillére van: az egyik a szociális üdültetés, amely többek között a nagycsaládosoknak, a nyugdíjasoknak és a fogyatékossággal élőknek szól, a másik pedig a gyermektáboroztatás. Utóbbi kiemelt jelentőséggel bír az Erzsébet-program jövőjét illetően: 2012-ben mintegy 50 ezer, 2013-ban mintegy 80 ezer, 2014- ben több mint 80 ezer, idén pedig több mint 100 ezer gyermek jutott pihenési, üdülési, táborozási lehetőséghez az Erzsébet-program keretében. Ezen belül általános és tematikus táborokat is szervezünk, ezekre épül aztán az Erzsébet Talentum Programunk, amely kifejezetten a tehetséggondozásról szól. Az Erzsébet-program egyébként negyedik évét tölti, létrehozásáról Magyarország Kormánya döntött. Eddig több mint 600 ezer ember számára biztosított üdülési, pihenési lehetőséget.

– Mennyiben volt a mostani év más, mint a korábbiak?


– Idén első alkalommal indult tábor veleszületett szívbetegséggel élő gyermekek számára. A zalaszabari KalandoZoo park biztosította a Gyógyuló Holnapocska tábor működéséhez szükséges helyszínt. A lebonyolításban ettől ez évtől az Erzsébet-program is komoly szerepet vállalt. A gyermekek életében nagy jelentőségű ez a tábor, hiszen a szívbeteg gyerekek kezelésében ugyan hatalmas jelentőségű a szívsebészeti vagy kardiológiai megoldás, de a gyógyulásban az ilyen táborok jelentik a mérföldkövet. Továbbá a szociális üdültetés terén idén új célcsoportok felé is nyitottunk, mégpedig a közlekedési és a postai dolgozókat, valamint a köznevelésben foglalkoztatottakat családtagjaikkal együtt is bevontuk a programba. Az idén elsőként került kiírásra az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázat, amellyel a külhoni magyar diákok a zánkai Erzsébet Táborban tölthettek el egy-egy hetet. A kapacitás vonatkozásában a 2014-es év hozott bővülést: a zánkai, a fonyódligeti és a balatonberényi táborok mellett tavaly egy negyedik táborhelyet is birtokba vehettek a gyermekek az erdélyi Ivó településen. Emellett van Napközi Erzsébet-tábor is, ahol az iskolákkal együttműködve gyakorlatilag „házhoz megy” a program. Így idén már 8 ezer gyermek üdülhetett az ivói Erzsébet Táborban, ahová Vajdaságból, Kárpátaljáról, Horvátországból és Szlovéniából vártunk gyerekeket. Szintén fontos, hogy a résztvevőktől kapott visszajelzések eredményeként a nyugdíjasok két éve már nemcsak üdülésre pályázhatnak, hanem kedvezményes fürdőbelépőre is. Ennek népszerűségét jól mutatja, hogy csak idén 58 ezer nyugdíjas kapott üdülési pihenési lehetőséget.

– Hogyan lehet résztvevőként bekerülni az Erzsébet-programba?

– Mindenképpen pályázni kell. A pályázatok benyújtása jövedelmi helyzethez kötött, vagyis egy bizonyos jövedelemszint felett már nem lehet jelentkezni, hiszen a nyertes pályázók rászorultsági alapon kerülnek ki. A pályázati kiírásokról több fórumon is folyamatosan tájékoztatást adunk, ezzel együtt érdemes a Program hivatalos oldalára, a www.erzsebetprogram.hu honlapra időről időre ellátogatni. Amennyiben a pályázó nem rendelkezik internetelérhetőséggel, felkeresheti az Alapítvánnyal együttműködő partnerek irodáit, ahol segítséget kap a pályázat benyújtásának valamennyi lépésében. Az Erzsébet-táboros felhívásokra szintén a kiírásokban meghatározott határidőig egyénileg és csoportosan lehetett jelentkezni.

– Boldogul-e például egy fogyatékossággal élő a szálláshelyeken, mennyire megoldott az akadálymentesítés?

– Az Alapítvány együttműködési megállapodást kötött több szervezettel, amelynek eredményeként a mozgásukban korlátozott vendégeket akadálymentesített, speciálisan kialakított szobák is várják. Az Erzsébet-program egyébként a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élők pihenésének támogatására. A pályázati célcsoportok valamelyest változnak évről évre, de a testi vagy értelmi nehézségekkel élő gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek hosszú távon kívá- nunk üdülési lehetőséget biztosítani. Az Erzsébet-program segítségével egy hetet együtt, közösségben élnek meg a fogyatékossággal élő gyermekek, felnőttek és ép társaik.

– Említette, hogy a külhoni gyermekek is részt vehetnek a Programban. Mit lehet erről tudni?

– Az Alapítvány a külhonból érkező gyermekeknek is egyre több lehetőséget biztosít a pihenésre: idén nyáron közel háromezer kárpátaljai magyar gyermek nyaralt a zánkai Erzsébet Táborban. A gyermekek számára a turnus idején teljes ellátást biztosítottunk, valamint kulturális és sportprogramokat, kirándulásokat is szerveztünk. Magyarország Kormánya ezzel a lehetőséggel is támogatta a krízishelyzetben élő kárpátaljai magyar családokat. A pályázat kiemelkedő fontosságú, hiszen az anyaországi gyermekeknek lehetőségük volt találkozni határon túli magyar fiatalokkal, akik számára a tábor nagy jelentőséggel bírt magyarságuk megőrzésére és ápolására. Ennek a pályázatnak köszönhetően határokon átívelő barátságok születtek, hiszen a külhoni magyar gyermekek anyaországi társaikkal együtt közösen táboroztak. Rajtuk kívül a Határtalan túra pályázat keretében közel ezerkétszáz diák érkezett Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból, Horvátországból és Szlovéniából Zánkára és további ötszáz gyermek a székelyföldi Ivóban lévő Erzsébet Táborba.

Kapcsolódó Cikkek