2020. február 17., hétfő
Donát

Erzsébet program

Hatvan forintból egy Erzsébeté

Egy átlagos évben durván kilencezer milliárd forint forgalom bonyolódik a hazai kiskereskedelemben, tavaly ebből mintegy 140 milliárd forint Erzsébet-utalvány formájában keletkezett. Ez tehát azt jelenti, hogy nagyjából a boltokban elköltött minden hatvan forintból egyet Erzsébet-utalvánnyal fizetnek.

A 141 milliárd forintot is meghaladta az Erzsébet-utalványok forgalma tavaly, amely rekordnak számít a papíralapú utalványok 2012-es bevezetése óta. Ugyanez egy évvel korábban még valamivel 130 milliárd forint alatt maradt, az első (tehát a 2012-es évben) pedig alig ugrotta meg a 80 milliárd forintos küszöböt.


Az Erzsébet-utalványok által megmozgatott pénz tehát évről évre ütemesen növekszik, az idei várakozások szerint újabb rekordéven lehetünk túl. Ez azért is jelzésértékű, mert a korábbi bővülést az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványok hatása is húzhatta, tavaly, illetve idén azonban már nem történt ilyesmi. Vagyis az elért növekedés egyedül az utalványok népszerűségére vezethetőek vissza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015 első félévében egymilliárd forint értékben használtak fel több Erzsébet-utalványt országszerte, mint a tavalyi hasonló időszakban: januártól júniusig 68, 5 milliárd forint került a pénztárakba papíralapú Erzsébet-utalvány formájában.

Ugyancsak a KSH gyűjtéséből derül ki, hogy az idei első félév kiskereskedelmi eladásai 4150 milliárd forint környékén mozognak, vagyis az elköltött Erzsébet-utalványok aránya két százalék körüli a teljes szektoron belül. Ha azonban az alapvető élelmiszerek körét külön vizsgáljuk, azt kapjuk, hogy az Erzsébet-utalványok itt már nyolcszázalékos jelenléttel bírnak. A szakértő szerint a béren kívüli juttatások elterjedésével biztosan jól jár az állam, hiszen ez a gazdaság egészére is kihatással van. – Az államnak főleg a gazdaságélénkítő szerepe miatt fontos kérdés az Erzsé- bet-utalványok teljesítménye, hiszen ezen juttatások a kiskereskedelmen kívül aztán mind a turizmus, mind pedig a vendéglátás ágazatában lecsapódnak – magyarázza Fata László cafeteria-szakértő. Azt is kihangsúlyozta, hogy az utalványok irányított keresletet generálnak, amely az üzletekben vagy a szolgáltatásokban koncentrált módon is lecsapódhat. – A specifikus Erzsébet-utalványokkal olyan költések is megjelennek a rendszerben – például sport- vagy kulturális események kapcsán –, amelyek nem feltétlenül keletkeznének akkor, ha a fizetésre csupán a hagyományos úton volna mód – mutatott rá.


Kapcsolódó Cikkek