EUR: 334,75 Ft
CHF: 314,47 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Havonta 80 millió dollárt keres az Iszlám Állam

Az Iszlám Államnak (IÁ) jelenleg havonta 80 millió dollár (több mint 23 milliárd forint) a bevétele, de a dzsihadista szervezet az utóbbi időben egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani költségvetését – derült ki az IHS üzleti tanácsadó cég jelentéséből.

A londoni székhelyű intézet hét elején publikált riportja szerint az IÁ kasszájába befolyó pénz fele a “kalifátus” területén élők megadóztatásából, valamint a lakosság javainak elkobzásából származik, míg jövedelmének 43 százalékára a kőolaj-kereskedelemből tesz szert, a maradékra pedig kábítószer-eladásból, az energiapiacról és adományokból.


Columb Strack, az ISH szakértője rámutatott, hogy más terrorcsoportoknak nem ennyire sokrétű a bevételi forrásuk. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az Iszlám Államnak Szíriában és Irakban egy nagy kiterjedésű területet kell igazgatnia és uralnia, vagyis nem csak fegyverekre és pokolgép-készítésre kell költenie a havi 80 millió dollárból.

Az IHS azonban most először látja annak jelét, hogy a dzsihadista szervezetnek problémát okoz jövedelmének stabilan tartása. A szakértők arról számoltak be, hogy az IÁ egyes jelentések szerint csökkentette harcosainak fizetését, új agráradót vezetett be, továbbá nőtt az áram és más alapvető fogyasztási cikkek ára.


A jelentés szerint kezd érződni az IÁ kőolajipari infrastruktúrája ellen az Egyesült Államok vezette katonai koalíció és Oroszország által intézett támadások hatása. Ezenkívül Törökország nehezebb megközelíthetősége, és a török hatóságok fellépése a szíriai határon zajló csempészet ellen is nehezíti a dzsihadisták dolgát.

Az ISH elemzésében megállapítja, hogy a terrorszervezet új pénzügyi források után kénytelen nézni, és ezt mindenekelőtt a belső piacon fogja keresni. A londoni intézet egy másik elemzője, Ludovico Carlino elmondta, hogy a dzsihadisták jelenleg 20 százalékos adót vetnek ki a szolgáltatókra, s az embereknek már így is gondot okoznak a fizetnivalók.

Az Iszlám Állam tavaly nyáron jelentős területeket vont uralma alá Szíriában és Irakban, és azóta vaskézzel irányítja az ott élőket. Strack szerint az IÁ hatalmának csúcspontja éppen a területfoglalási időszakra, elsősorban Moszul bevételének idejére tehető. “Azóta területek kerültek ki a dzsihadisták keze közül, és elkezdtek pénzektől elesni” – jegyezte meg.

Kapcsolódó Cikkek