2020. február 22., szombat
Gerzson

MVM Paks 40

Hosszabbítás tizenegyesek nélkül

A szigorú biztonsági előírások és a folyamatos fejlesztések, a szakemberek évtizedes munkája révén az atomerőművi reaktorok technológiai megújulása lehetővé teszi, hogy eredeti üzemidejük után további évtizedekre szavatolják a megfizethető áramot. A magyarországi áramtermelés több mint 50 százalékát adó paksi atomerőmű négy blokkja közül az első 2012-ben, a második 2014-ben szerezte meg az engedélyt további  két évtizedes működésre. A másik két egység szigorú engedélyezési folyamata várhatóan 2016-ban, illetve 2017-ben zárul le. Az üzemidő-hosszabbítás összetettségét jelzi, hogy a folyamat előkészítése már 2006 és 2009 között, a négy blokk teljesítménynövelésének második fázisában megkezdődött.

A paksi atomerőmű saját forrásokból finanszírozza fejlesztéseit, így volt ez a reaktorok üzemidejének meghosszabbításánál is: a beruházás állami támogatás nélkül valósult meg. A fejlesztés nem csupán azért tekinthető gazdasági szempontból is kedvezőnek, mert lehetővé teszi, hogy a legmodernebb technológiát képviselő blokkok termelte olcsó villamos energia további 20 évig szolgálja a magyar gazdaság fejlődését és a fogyasztók érdekeit. Ha összevetjük, hogy mennyibe kerül 2000 megawatt villamosenergia-termelő kapacitás létrehozása, illetve annak húszéves biztosítása más technológiával, egyértelművé válik a beruházás hasznossága.


Szakértői becslések szerint földgázt használó erőművel háromszor, szenet égető létesítménnyel pedig hatszor annyiba került volna ugyanennyi áram megtermelésére alkalmas erőmű felépítése, mint amennyi ráfordítást a meglévő blokkok fejlesztése igényelt. A programra fordított összegből egyetlen más megoldással sem lehetett volna ekkora kapacitást létesíteni és húsz évre szavatolni a folyamatos, olcsó, a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő, környezetkímélő villamosenergia-termelést.

 

Az üzemidő-hosszabbítás komplex folyamata egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével indult, amely az atomerőmű minden létesítményét és berendezését górcső alá vette a kétezres évek elején. A szakemberek felmérték az atomerőmű biztonságát, műszaki állapotát, illetve egy prognózist alkottak arról, hogy milyen módon „öregszik” majd a létesítmény. Az eredmények nem tártak fel sem műszaki, sem biztonsági akadályt, ráadásul pénzügyileg is kedvező eredményeket ígért a beruházás – utóbbit több nemzetközi elemző is megerősítette. Az üzemidő meghosszabbításának folyamata hihetetlenül komplex folyamatot takar. Az erre való felkészülés gyakorlatilag már az első kilowattóra áram megtermelésekor elkezdődik. Sőt, valójában az atomerőmű tervezésekor is figyelembe veszik, hogy a mérnöki tudás, a tudomány fejlődésével, megfelelő üzemeltetéssel és folyamatos fejlesztésekkel egy-egy blokk biztonságos működése hosszú évtizedeken keresztül biztosítható legyen. A biztonságos és hatékony továbbműködéshez számos engedélyt kell megszereznie az üzemeltetőnek. Az atomenergiáról szóló törvény szerint az engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal adja ki, miután az üzemeltető igazolta, hogy a szigorú biztonsági feltételek a hosszabbított üzemidő alatt is maradéktalanul teljesülnek.

 

Az atomerőművi blokkok üzemidejének meghosszabbítása nemcsak azért számít kiváló befektetésnek, mert semmilyen más módon nem lehetne ilyen alacsony költséggel ilyen hatalmas áramtermelő kapacitást kiépíteni. A blokkok szigorú ellenőrzést és hosszú évekig tartó vizsgálatokat követő további működése nélkül komoly problémák adódnának a hazai áramellátásban, hiszen az ezzel kieső villamosenergia-mennyiséget nem lehetne pótolni egyéb forrásokból. A hiány kitöltésére az egyébként egyre magasabb részarányt elérő importáram sem lenne alkalmas, hiszen a külföldi árampiacokat Magyarországgal összekötő nagyfeszültségű vezetékek nem alkalmasak ekkora mennyiség szállítására.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

 • Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben.

 • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

  A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.