2020. július 08., szerda
Ellák

Sport

Így szerepeltek eddig a magyarok az Európa-bajnokságokon

Története során harmadszor jutott ki Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott, amely 1964-ben bronzérmet szerzett, míg 1972-ben negyedikként zárt.

Mindkét esetben még csak négycsapatos volt a kontinenstorna, azaz eddig mindössze négy meccset játszottak Eb-n a magyarok: két-két elődöntőt és bronzmérkőzést. Az eddigi riválisok közül kettő szintén ott lesz a június 10-én rajtoló franciaországi viadalon, s mindkettőt megkaphatja csoportellenfélnek Bernd Storck csapata, ugyanis a jelenleg címvédő Spanyolország és a világranglista-vezető Belgium is az első kalapban szerepel majd a sorsoláson. Előbbitől az 1964-es elődöntőben, utóbbitól az 1972-es bronzmérkőzésen szenvedett 2-1-es vereséget a magyar válogatott. A másik két korábbi rivális közül a Szovjetunió megszűnt, míg az 1964-es bronzmeccsen legyőzött dánok ezúttal nem jutottak ki az Eb-re.


A magyar játékosok közül Bene Ferenc és Novák Dezső a legeredményesebb két-két góllal, rajtuk kívül Kű Lajos szerzett egy gólt Eb-n.

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi Európa-bajnoki szereplései:

1960, Franciaország: nem jutott ki

1964, Spanyolország: bronzérmes

1968, Olaszország: nem jutott ki

1972, Belgium: 4.

1976, Jugoszlávia: nem jutott ki

1980, Olaszország: nem jutott ki

1984, Franciaország: nem jutott ki

1988, NSZK: nem jutott ki

1992, Svédország: nem jutott ki

1996, Anglia: nem jutott ki

2000, Belgium és Hollandia: nem jutott ki

2004, Portugália: nem jutott ki

2008, Svájc és Ausztria: nem jutott ki

2012, Lengyelország és Ukrajna: nem jutott ki

Kapcsolódó Cikkek

  • Szoboszlainak ideális lenne a Napoli

    Szoboszlainak ideális lenne a Napoli

    Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a napokban az osztrák bajnokság legjobb játékosának választott Szoboszlai Dominik valamelyik nagy olasz klubbal járna a legjobban.

  • Visszatér a régi idők focija Budafokra?

    Visszatér a régi idők focija Budafokra?

    Vajon újra kitör a fociláz Budafokon? Most, hogy 74 év után visszatért az élvonalba a csapat, amelyben olyan nagyságok szerepeltek, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete vagy Esterházy Márton, a Honvéd egykori válogatott futballistája.