EUR: 363,84 Ft
CHF: 344,63 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Erzsébet-utalvány Plusz

Kedvencünk a cafeteria

Kevés olyan kezdeményezés létezik, amely kivétel nélkül mindenkinek elnyerné a tetszését, ezek közül az egyik kétségkívül a cafeteria-rendszer. A béren kívüli juttatási forma előnyeiről Fata László cafeteria-szakértővel beszélgettünk.

Fata László, cafeteria

Fata László

A cafeteria, vagyis a béren kívüli juttatások alkalmazása több szereplőnek is előnyös: egyfelől az állam jól jár vele, másfelől a munkáltatóknak és a dolgozóknak is kedvez. – Az állam főleg a gazdaságélénkítő szerepe miatt támogatja, emellett pedig – és ez szépen látszik például az Erzsébet-program kapcsán – a szociális háló fejlesztésére, kiszélesítésére is tökéletesen alkalmas – magyarázza Fata László cafeteria-szakértő. A juttatások gazdasági szerepe a turizmus és vendéglátás ágazatban különösen kiemelkedő.


A munkáltatók már nyilván más célból részesítik előnyben a béren kívüli juttatási formát, de meglepő módon mára nem az adózásban elérhető kedvezmények jelentik a fő érvet. – Egy idei kutatás eredménye például azt mutatta, hogy a szempontrendszerben az adózás kérdése a harmadik helyre esett vissza, a legnyomósabb indok az elkötelezett munkavállalók megszerzése és megtartása – mondta el Fata. Ennek hátterében az állhat, hogy a munkaerő megbecsülésének fontosságát egyre inkább felismerték a munkaadók, a fizetés önmagában pedig már nem elegendő a kiemelkedő emberi erőforrások elköteleződéséhez. – A munkahelyek így inkább a szolgáltatásokkal, ezen belül is az élményszerű kínálattal versenyeznek egymással, amelyre tipikus megoldást nyújt a cafeteria, a béren kívüli juttatások alkalmazása, hiszen ezt csakis specifikusan lehet elkölteni – emelte ki.

A dolgozók részéről is egyértelmű az utalványok iránti motiváció, hiszen olyan fizetőeszközre tesznek szert, amely beleillik a vásárlási szokásaikba, és amelyet széles körben fel tudnak használni. Ennek kapcsán jelenik meg az elfogadóhelyek érdeke is, hiszen a béren kívüli juttatás irányított keresletet generál, így a forgalom koncentráltan csapódhat le egy-egy üzletben. – Az Erzsébet-utalvány Plusz bevezetésével ráadásul az adminisztrációs terhek is jelentősen csökkennek, az elektronikus megoldás papírmunkája gyakorlatilag a készpénzes fizetésénél is kevesebb lehet – jelentette ki a szakértő.


Kapcsolódó Cikkek