2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb VIII.kerület

Kívül-belül megújult a rendelő

Már egy kívül-belül szebb, korszerűbb egészségügyi központ várja a kerület lakosait az Auróra utcában. A szakrendelő 1977-ben épült, azóta nem volt felújítva. Józsefváros önkormányzata 2013-ban döntött úgy, hogy korszerűsíti, a munkálatok ez év szeptemberében kezdődtek és december elejéig tartottak.

Auróra rendelőintézet átadó ünnepség (Fotó: Máté Krisztián)

Másfél milliárd forintból újult meg a rendelő (Fotó: Máté Krisztián)

 

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ az új neve az Auróra utcai rendelőnek, mely 1,5 milliárd forintból teljesen megújult, szolgáltatásait tekintve pedig kibővült. Az intézmény ünnepélyes átadóján Kocsis Máté polgármester az önkormányzat ígéreteinek megvalósításáról beszélt.


– Az önkormányzat évekkel ezelőtt a kerület széles körű megújítása mellett döntött. Először az intézmények, majd a közterületek, utána pedig a társasházak felújítását tűztük ki célul – fogalmazott a polgármester. – Másfél milliárd forintot egy épületre nem volt még szükség és mód sem elkölteni. Az összeg 20 százalékát a józsefvárosi önkormányzat állta, a többit pedig Széchenyi programból és állami támogatásból tudtuk megvalósítani. Akik ide érkeznek, láthatják, hogy megújult, modern, európai színvonalú környezetben vehetőek igénybe az egészségügyi szolgáltatások. Mindeközben maradt a jó színvonalú egészségügyi ellátás, amit korábban megszokhattak. A felújítás közben a rendelő üzemelt, a józsefvárosiak egy napra sem maradtak egészségügyi ellátás nélkül. Szeretném megköszönni azt a türelmet, amivel mind a betegek, mind az itt dolgozók fogadták a kényelmetlenségeket. A felújított intézmény Budapest egyik legjobb szakrendelője lett, és szimbóluma, zászlóshajója a Józsefváros újjáépül program elemeinek. Azt szeretném, ha ezt az épületet minél kevesebbeknek kellene használniuk, aki azonban segítségre szorul, az bátran és bizalommal jöjjön ide – zárta beszédét Kocsis Máté.

Kocsis Máté Auróra rendelőintézet átadó ünnepség (Fotó: Máté Krisztián)

Kocsis Máté polgármester felidézte ígéretüket, melyet sikerült teljesíteni, hogy felújítják Józsefváros intézményeit (Fotó: Máté Krisztián)

Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy a szakrendelőben mintegy hatezer négyzetméternyi terület újult meg, ennek során 250 ablakot és 550 ajtót cseréltek ki, 165 kilométer új vezetéket használtak fel és 2600 liter festék fogyott el.


– A józsefvárosiak büszkék lehetnek az elmúlt évek teljesítményére, aminek egyik eredménye a megújult szakrendelő – mondta beszédében Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki szintén megjelent a szakrendelő avatóünnepségén.

Auróra rendelőintézet átadó ünnepség (Fotó: Máté Krisztián)

Nemcsak megszépültek a rendelők, a szolgáltatások köre is bővült (Fotó: Máté Krisztián)

Koroknai András, az intézmény főigazgatója az itt folyó munkát méltatta, melyet 90 orvos, 160 asszisztens végez a betegek érdekében.

– Az elmúlt évek fő jellemzőjének azt gondolom, hogy az egészségügyi ellátás a kerületben változatlanul tudott működni, annak ellenére, hogy az épület kívül-belül teljes felújításon ment át. Első körben a „hétköznapok hőseinek”, a kollégáimnak szeretném megköszönni az áldozatos munkájukat, amivel hozzájárultak a felújításhoz.

A főorvos hangsúlyozta, a szolgáltatások is bővültek az Auróra utcában. – A kerületben itt van a járóbeteg-ellátás, az alapellátás, a védőnői szolgálat és immár a tüdőgondozó is. Új profilokat is létrehoztunk, az egyik legfontosabb az új infúziós kezelőhelyiség, aminek köszönhetően a józsefvárosiaknak infúzióért nem kell kórházba menniük. Nagyon fontos a rehabilitációs részleg, mind mozgásszervi, mind kardiológiai, mind pedig neurológiai rehabilitáció lesz az épületben.

Auróra rendelőintézet átadó ünnepség (Fotó: Máté Krisztián)

Már nem csak rendelő, hanem egészségügyi központ várja a pácienseket (Fotó: Máté Krisztián)

A beszédek után Vargha Miklós esperes áldotta meg az épületet, mely ezentúl képes a józsefvárosi betegek minden igényét kiszolgálni, segítve gyógyulásukat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.