2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Magyarok tervezhetik az új Ulánbátort

Éppen hatvanöt évvel ezelőtt kezdődtek meg a magyar-mongol diplomáciai kapcsolatok. Erdene Bat-Uul, Ulánbátor főpolgármestere, aki Tarlós István meghívására érkezett küldöttségével Budapestre, örül, hogy egy új megállapodás megkötése éppen erre a kerek évfordulóra esik.

mongol

˗ Hatvanöt év alatt volt mit tanulnunk a magyaroktól, és erre törekszünk továbbra is – mondta el azon a december 7-i eseményen, amelyen Ducsai-Oláh Zsanettel, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatójával aláírták azt a bizonyos 25 millió dolláros együttműködési megállapodást.


˗ Az előzményekhez tartozik, hogy idén áprilisban a két főváros közös projektek indítása mellett döntött. Az MNKH ehhez kapcsolódóan kezdte keresni azokat a lehetőségeket, amelyek Ulánbátorban helyzetbe hozhatják a magyar vállalkozásokat. Azokat a vállalkozásokat, amelyek az MNKH nélkül nehezen, vagy nem tudnának boldogulni ezen a piacon – árulta el a vezérigazgató, aki hozzátette, a magyar cégek közlekedésfejlesztési, világítástechnikai megoldásokkal és smart city szolgáltatásokkal tudnak hozzájárulni a mongol főváros továbbfejlődéséhez, de az ottani fél már jelezte: építőanyag és mezőgazdasági termékek beszerzésében, valamint folyószabályozási munkákban is számít majd a magyar szakértelemre.

˗ Úgy vélem, a legfontosabb közös feladatunk a várostervezés erre kellene felfűznünk minden továbbit – fogalmazta meg pontosan a célkitűzéseket Erdene Bat-Uuul.

A fejlesztésekhez szükséges forrásokat a főpolgármester elmondása szerint a mongol parlament döntése alapján a mongol kormány biztosítja.

Kapcsolódó Cikkek