EUR: 326,11 Ft
CHF: 290,63 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Mégis maradhatnak francia állampolgárok a terroristák

Kikerült a szerdán ismertetendő alkotmánymódosítási javaslatból, hogy fosszák meg francia állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akiket terrorizmus miatt ítélnek el – közölte kedden Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter.

Francois Hollande elnök a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően állt elő azzal a javaslattal, hogy azokat a kettős állampolgárokat, akik fenyegetik a nemzetbiztonságot, meg lehessen fosztani francia állampolgárságuktól.


Jelenleg ezt csak azokkal lehet megtenni, akik honosítási eljárással szerezték meg az állampolgárságot, aki kettős állampolgárnak született, azzal nem. A javaslat, amely egy születéssel szerzett jogot is elvehetővé tett volna, a jobb- és a baloldalon egyaránt megosztotta a politikusokat.

Taubira egy algériai rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy ez a rendelkezés kikerült az alkotmánymódosító javaslatból, s ő személyesen is ragaszkodik ahhoz, hogy a születéssel szerzett jogokat senkitől se lehessen elvenni.

Az viszont várhatóan benne lesz a javaslatban, hogy azok a francia kettős állampolgárok, akik terrorveszélyt jelentenek, ne léphessenek be az országba. Az intézkedés annak hivatott elejét venni, hogy a Közel-Keleten, a dzsihadisták soraiban harcoló francia állampolgárok visszatérhessenek hazájukba, ahol terrortámadást követhetnek el.

A francia alkotmányt a törvényhozás mindkét házának hatvan százalékos támogatásával, vagy népszavazás révén lehet módosítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megölték az al-Kaida kasmíri ágának vezetőjét

  Megölték az al-Kaida kasmíri ágának vezetőjét

  Indiai biztonsági erők végeztek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szélsőséges csoport vezetőjével a vitatott hovatartozású Kasmír India által ellenőrzött részén – közölte a rendőrség pénteken.

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.