EUR: 337,20 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Merkel: Németországnak létfontosságú Schengen

Németországnak létfontosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn pártja karlsruhei kongresszusán elmondott beszédében.

A pártelnök-kancellár szerint az európai menekültválság Schengen “első nagy próbatétele”, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még “nem nőtt fel a feladathoz”. Ezt a gondot a brüsszeli bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni – vélekedett.


Angela Merkel kiemelte: “nincs még egy ország az Európai Unióban, amelyik annyira erősen rá van utalva Schengenre, mint Németország”, hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik és sok szomszédja van.

A politikus megerősítette a menekültválság megoldásával kapcsolatban sokat idézett jelmondatát, miszerint “sikerülni fog”, és hitet tett amellett, hogy “érezhetően csökkenteni” kell a Németországba érkező menedékkérők számát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.