EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Extra

Mézeskalácsot sütöttünk!

Katus Attila Ökumenikus szeretetszolgálat mézeskalács készítés (Fotó: Máté Krisztián)

Katus Attila és Koko asztalánál segítettünk be

A Lokál munkatársán keresztül lapunk is csatlakozott a sztárok és önkéntesek csapatához, hogy egy délelőtt alatt elkészüljön a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adventi adományvonalára utaló 1353 darab mézeskalács szívecske. Sikerült! A szíveket a Bazilika előtti karácsonyi vásárban felállított Adományponthoz szállították, hogy az ott adományozóknak ajándékozzák.

Kovács Lázár Ökumenikus szeretetszolgálat mézeskalács készítés (Fotó: Máté Krisztián)

A séf Kovács Lázár nemcsak a sütikkel, de a jókedvével is megörvendeztette a gyerekeket

Idén húszéves az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. adventi akciója. A mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez az 1353-es adományvonal hívásával, 250 forinttal lehet csatlakozni.


Wolf Kati Ökumenikus szeretetszolgálat mézeskalács készítés (Fotó: Máté Krisztián)

Wolf Kati

Azok a gyerekek, akiket egész évben segítenek az adományokból, adventkor hagyományosan egy szív alakú mézeskaláccsal köszönik meg ezt a támogatóknak. A Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek által vezetett mézeskalács-sütési akciónak idén a gyerekek mellett további lendületet adott Wolf Kati, Katus Attila, Kovács Lázár, Rátonyi Kriszta, valamint Tóth Andi önkéntesként való bekapcsolódása. Katus Attila és Koko asztalánál mi is beszálltunk a munkába.

Koko ezúttal tésztát gyúrt, de olyat, hogy attól a gyakorlott háziasszonyoknak is leesett az álla. Az olimpiai és világbajnok bokszoló még azt is megtanította, hogyan kell profin kiszedni a maradék tésztát a formázott szívecskék közül. Nem volt mindegy a mandulaszem tésztára helyezésének módja sem, Koko mellett mindent szakszerűen kellett csinálni.


– Nem először veszek részt a mézeskalácssütésen. Jó pár adag tésztát meggyúrtam már. A jó recept mellett az a titka, hogy ha jól összedolgozzuk, a kéz melegétől gyönyörűen összeáll. Csak türelem – biztatott Koko, aki elárulta, hogy otthon azért nem ő készíti sem a mézeskalácsot, sem a többi karácsonyi sütit.

Kovács István Kokó Ökumenikus szeretetszolgálat mézeskalács készítés (Fotó: Máté Krisztián)

Koko, aki a gyúrásban is profi

 

Fotó: MÖS

Ilyen mézeskalács szívecskét sütöttünk

 

A mézeskalács szívecske

50 dkg liszt – összedolgozás után folyamatosan emeljük az adagot 1 kg-ig

250 g porcukor

1 ek. szódabikarbóna

1 ek. fahéj

1 ek. mézeskalács-fűszerkeverék

2 egész tojás

2 tojássárgája

2 ek. méz

20 dkg vaj

A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a cukorral összekeverjük. Erre ütjük rá a két egész tojást és a két tojássárgáját. A tojásokra rácsurgatjuk a mézet, majd a végén hozzáadjuk a kockára vágott vajat. Az egészet összegyúrjuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet addig, amíg jól gyúrható nem lesz.

Kapcsolódó Cikkek