EUR: 338,79 Ft
CHF: 318,94 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

Minél több jó „orvos” kell

A 2015-ös esztendőben kínos ügyek – köztük a kamarát is kellemetlen helyzetbe hozó brókerbotrány – miatt figyelt fel a nyilvánosság a könyvvizsgálói szakmára. Vada Erika, a Magyar Könyvvizsgáló Kamara megújuló országos elnökségébe delegált tagja szerint ezért elengedhetetlen a megújulás.

A könyvvizsgáló egy kicsit olyan, mint az orvos. Ha belepillant egy beszámolóba, átlátja az egész céget, az ellenőrzéseivel feltárja a hibákat és tudja, hogy mit kell meggyógyítani – próbálta megvilágítani a Lokál olvasói számára a szakma lényegét Vada Erika.


Vada Erika könyvvizsgáló (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

Idén leginkább a kínos ügyek – köztük a kamarát is kellemetlen helyzetbe hozó brókerbotrány – irányították rá a széles nyilvánosság figyelmét a szakmára és annak legfontosabb szervezetére, amelyre egyébként fontos kihívás vár az év végén: az országos tisztújítás. Úgy tűnik, a kamarán és a szakmán belül egyaránt megújulásra van szükség. Emellett érvel Vada Erika is, aki úgy véli, sajnálatos tévedés volna, ha a 3000 aktív kamarai tagot néhány gyanúba keveredett könyvvizsgáló miatt ítélne meg a közvélemény.

Vada Erika pályájának főbb állomásai

1985−1987: társas vállalkozásokban főkönyvelő, gazdasági vezető,

1987−1991: az APEH főmunkatársa,

1991−1992: a Kárpótlási Hivatal főosztályvezetője,

1992−2003: az ÁPV Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél könyvvizsgáló

1997−2003: az ÁPV Rt. könyvszakértő igazgatója,

1996−1998-ig, majd 2004-től a Prim-Audit Kft. keretein belül Budapest Főváros XVII. kerületének könyvvizsgálója,

2005-től a Prim-Audit 2005 Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

– A közeljövő egyik fontos feladata a bizalom visszaszerzése, illetve az, hogy mi, könyvvizsgálók kitartó és magas színvonalú munkával megmutassuk: a könyvvizsgálat nem nehéz kényszer a vállalkozások számára, hanem olyan lehetőség, amivel növelhető az adott cég biztonsága és eredményessége. Ezért is használtam az orvos hasonlatot – fogalmazott. – A szakmabelieknek nyitniuk kell a piac felé, mégpedig magas színvonalú szolgáltatásokkal. Ebben van fontos szerepe a kamarának. A megújulás úgy érhető el, ha a legmagasabb szakmai szervezet folyamatos, színvonalas és piaccentrikus továbbképzéseket nyújt a kamarai tagok számára.


– Úgy vélem, a kamarának az is feladata, hogy erős kapocs legyen a szakma és a mindenkori kormányzat között – mondta. – A könyvvizsgáló ugyanis tanácsaival nemcsak a biztonságos és eredményes gazdálkodás felé tudja irányítani a vállalkozást, hanem megvilágíthatja számára azt is, hogy a szabályos számviteli nyilvántartások vezetése, a pontos adózás inkább szolgálja az érdekeit és a stabil jövőt. Ez pedig egybeesik az állam érdekével.

A teljes átalakuláshoz sok lépés vezet, de Vada Erika szerint egyszerűen megfogalmazható a cél. – Az imént azt mondtam, a könyvvizsgáló egy vállalat számára olyan, mint egy orvos. Az orvos az egészségünket, a könyvvizsgáló az egészséges gazdálkodást védi. A cél az, hogy minél több jó orvosunk legyen – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek