EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Külföld

Nagyon sokan meghaltak az öngyilkos merényletben

Legalább 15 ember halt meg, 130 pedig megsebesült egy négyes öngyilkos merényletben, amelyet a közép-afrikai Csádban, a Nigériával szomszédos Csád-tó egyik szigetének piacán követtek el – közölte a csádi kormány szombat este.

A Koulfoua szigetén történt terrorcselekményt nők hajtották végre – mondta el Paul Manga, a csádi rendőrség szóvivője.


A rendőrség, a hadsereg és helyi tisztségviselők korában legalább 27 halottról és 90 sebesültről számoltak be.

A csádi kormány az országos rádióban később azt közölte, hogy a három robbanásban legkevesebb 19-en vesztették életüket, a négy támadót is beleértve.

A közép-afrikai ország csendőrségének parancsnoka, Banyaman Cossingar tábornok kijelentette, hogy minden gyanú szerint a Boko Haram iszlamista lázadó szervezet áll a szombati merénylet mögött.

November 9-én a Csád-tó térségében rendkívüli állapotot vezettek be, miután nem sokkal azelőtt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szövetséges Boko Haram emberei terrorcselekmények és diverzáns akciók sorozatát hajtották végre. A rendkívüli állapotot a csádi kormány később 4 hónappal meghosszabbította.

A Boko Haram hausza nyelvű kifejezés, jelentése: “a nyugati oktatás bűn”. Ez az iszlamista szervezet Nigéria északi és északkeleti részén tevékenykedik, harcosai azonban a szomszédos Nigerben, Kamerunban és Csádban is hajtanak végre véres merényleteket. Hat éve tartó lázadásuk eddig több mint 20 ezer halálos áldozatot követelt.

Kapcsolódó Cikkek