EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Aktuális

Neked egy tincs, neki egy kincs

Máté Eszter a nehéz időkben is sokat megőrzött humorából, derűjéből

Máté Eszter a nehéz időkben is sokat megőrzött humorából, derűjéből

Ha lehet valakire mondani, hogy pozitív személyiség, az ő. A nyirokdaganattal küzdő Máté Eszter elfogadta, hogy elvesztette eredeti frizuráját, és képes volt divattárgynak tekinteni az ajándékba kapott parókát. És igaza volt: azóta ő győzött.

Neked egy tincs, neki egy kincs! – így nevezte el a Gyermekrák Alapítvány azt az akcióját, amelynek lényege, hogy az egészséges gyerekek által felajánlott hajból a daganatos betegséggel küszködők számára készítenek természetes anyagú és testre szabott parókát a Vendéghaj Paróka Szalon Kft. segítségével. A segítség felbecsülhetetlen, hiszen a haj elvesztése súlyos lelki terhet ró a sugárkezelt fiatalokra, főképp a tinédzserekre.


Megbarátkoztam azzal, hogy elvesztem az eredeti frizurámat. Nem szerettem, száraz volt és göndör – mondta a Lokálnak nevetve a 17 esztendős Máté Eszter, akin februárban fedezték fel a nyirokdaganat tüneteit. Pozitív szemlélete meglepő, de mindezt tudta tetézni. Amikor megértettem, hogy el fogom veszteni a kezelések miatt a hajamat, levágattam, és én is felajánlottam ebben az akcióban az alapítvány számára.

Eszter gimnazista, és szerencséje volt: a kórházi hónapok alatt be tudta pótolni magánúton a kimaradt órákat, így nem kellett sem kihagynia, sem ismételnie. A tanulás fontos számára, három cél lebeg a szeme előtt: óvodapedagógus, jeltolmács és sportmasszőr szeretne lenni egyszerre. A sportért egyébként rajong, szeret édesapjával focit nézni, és még azt is elárulta, hogy a Ferencvárosnak szurkolnak.


Édesanyja, Máténé Szilveszter Eszter elmondása szerint a kórházban a kezelőorvos beszélt először a parókakészítés lehetőségéről.

Gergely Lana reméli, hogy a jó példát mások is követik

Gergely Lana reméli, hogy a jó példát mások is követik

– Kiderült, hogy tudnak olyat készíteni, amilyen az eredeti. Azt már nem, feleltem. És végre kipróbálhattam, milyen hosszú, egyenes, vörös hajat hordani – mesélte Eszter, aki nyár óta ismét saját haját hordhatja. – Ezzel már elégedett vagyok. Göndörödik ez is, de sokkal jobb az anyaga.

Az alapítvány kínálta lehetőségről a fiatal lány így beszélt a Lokál olvasóinak: Nem győzök elég hálás lenni azoknak, akik hajat ajánlottak fel. Tudni kell, hogy egy ilyen parókához négy-öt ember hajára van szükség. Tudom, milyen sokat jelent ez a beteg gyerekeknek, hiszen a kórházban sokukkal megismerkedtem.

Az adományozók egyike volt a mindössze nyolcéves Gergely Lana. – Nagyon jó érzés segíteni másokon! Szeretném, ha minél többen tennénk így! – fogalmazott egyszerűen.

Boldog vagyok, hogy a felajánlás mellett döntött a lányom, és így valakinek talán egy kicsit könnyebb lesz küzdenie – tette hozzá édesanyja, Gergelyné Győrki Edina.

Kapcsolódó Cikkek