EUR: 337,92 Ft
CHF: 318,00 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Nem fogadnának be több menekültet az osztrákok

Nem fogadna be több menekültet és egyetért a határellenőrzéssel az osztrákok többsége, ugyanakkor elégedetlen az európai menekültügyi intézkedésekkel – derült ki egy osztrák közvélemény-kutató cég pénteken közzétett felméréséből.

A linzi IMAS intézet több mint ezer ember megkérdezésével végzett kutatást még a párizsi terrortámadások előtt, októberben.


A megkérdezettek mintegy kétharmada a háborús menekültekre és a menedékkérőkre érvényes létszámstopot vezetne be. A felmérésben résztvevők 85 százaléka folytatná az osztrák határ mentén zajló ellenőrzéseket, egyúttal csaknem ennyien támogatják az egységes uniós kvótát is. Az osztrákok kicsivel több mint a fele egyetért azzal, hogy Ausztria kerítésépítésbe fogott.

Az Európai Unió (EU) menekültügyi intézkedéseivel mintegy 70 százalék elégedetlen, 56 százalék szerint pedig az uniónak közvetlenül a háborús övezetekben kellene megoldania a problémát, amennyiben szükséges, akár katonailag is.

A megkérdezettek hetven százaléka szerint az embereknek meghatározott időre szóló menedékstátuszt kellene kapniuk Ausztriában, nyolcvan százalék szerint pedig már az osztrák határnál le kellene folytatni a gyorsított menekültkérelmi eljárást.

Az osztrákok négy százaléka viszont három hónapra otthonába is befogadna háborús menekülteket.

Az intézet elemzése szerint a lakosság hangulata a tehetetlenség és a túlterheltség érzése között ingázik, 26 százalék együtt érez a menekültekkel, azonban nőnek az aggodalmak is. Főleg az átláthatatlan méretű embertömegtől, a politikai megoldások csődjétől, a társadalom iszlamizálódásától, valamint az erőszak és a bűncselekmények növekedésétől tartanak az osztrákok.

Kapcsolódó Cikkek