EUR: 338,33 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Belföld

Nemzetközi jogász: felül kellene vizsgálni az EU alapszerződését

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint “működési zavarok” vannak az Európai Unióban, az EU két alapító szerződését felül kellene vizsgálni a migrációs hullám és a terrorizmus jelentette kihívások miatt.

Tóth Norbert az M1 aktuális csatorna műsorában szerda este azt mondta: szerinte ez a felülvizsgálat szakmailag indokolt lenne, politikailag viszont más a helyzet, ugyanis a tagállamok egy része “nagyon fél” minden szerződésmódosítástól.


Többször látható volt ugyanis – tette hozzá magyarázatként -, hogy ha ezekről a módosításokról népszavazásokat tartanak egy adott tagállamban, akkor a referendumok elbukhatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britanniában felmérések szerint a szavazópolgárok csaknem fele a kilépést támogatná az EU-ból, Tóth Norbert úgy válaszolt: nyilvánvaló, hogy Nagy-Britannia “komoly zsarolási potenciállal rendelkezik”, nagy tagállam, jelentős gazdasági erővel.

Ugyanakkor látni kell, hogy Nagy-Britannia nincs könnyű helyzetben, mert komoly regionális különbségek vannak a kilépés támogatásának vagy elutasításának kérdésében: Skóciában és Észak-Írországban a lakosság többsége támogatja az európai uniós integrációt, ezért ha a népszavazás eredményeként az ország távozna az unióból, az politikai válságot okozhat, felerősödhetnek a skót elszakadási törekvések és Észak-Írország “befagyott konfliktusa kiolvadhat” – mondta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek