2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb XI.kerület

Népzenész az első Makovecz-díjas

Kiss Ferenc népzenész, hangépítész, a magyar nép- és világzene egyik legjelentősebb zeneszerzője, a Héttorony Fesztivál szervezője, az Etnofon Zenei Társulás vezetője kapta az első Makovecz Imre-díjat. A Villányi úton élt alkotó tiszteletére nemzetközi építészkonferenciát is rendeztek, amelyen szorgalmazták a Budára tervezett templomának elkészülését.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szabó Marianne textilművész, Makovecz Imre özvegye adta át a Makovecz Imre-díjat Kiss Ferenc népzenésznek, mellettük Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Zsigmond László építész

A Kós Károly Egyesülés, a Magyar Művészeti Akadémia és a Makovecz Imre Alapítvány közösen alapított díját azoknak ítélik oda, akik Makovecz Imre országépítő szellemiségéhez hasonlóan kitartással művelik és ápolják a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Az új díj nem építészeti elismerés, hanem gondolkodóknak, alkotóknak, tudósoknak és közéleti személyiségeknek adható. A díjjal járó emlékérem az Újbudán élő Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása. Makovecz Imre elvégzett munkája és szellemi öröksége előtt tisztelegve nemzetközi építészkonferenciát is szerveztek. Ezen a Makovecz-életmű csúcsának nevezték a Felső-Krisztinavárosba szánt Szent Mihály-templomot, amelynek terveit Makovecz Imre XVI. Benedek pápának is bemutatta a Vatikánban. Nagy Ervin építész úgy fogalmazott: ezek a tervek túlmutatnak az építészeten, összefoglalják az építőművészet drámáját. Szerinte az életmű többi részével együtt a szellem és a hazaszeretet erejét sugározzák. Makovecz Imre hivatásbeli elkötelezettségét Lechner Ödönéhez hasonlította.


Fotó: Vigado/Czope Anna

Makovecz Imre születésének 80. évfordulóján szobrot avattak tiszteletére a Pesti Vigadó róla elnevezett termében

– Épületei originális és világszerte elismert tartalmat fejeznek ki. A lényegi különbség azonban az, hogy Makovez Imrének nincsen épülete Budapesten. Az építész küzdelmének sarokpontja volt a megtisztulás, megváltás és a feltámadás. A Szent Mihály-templom tervét mint ajándékot hagyta ránk, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyszer felépüljön.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.