2020. február 18., kedd
Bernadett

MVM Paks 40

Pakson kívül is van atomenergia

Az első magyarországi reaktort 1959-ben építették fel a budapesti Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) területén. A Budapest reaktor 2 megawatt hőteljesítményű kutatóreaktor volt, nevéből is adódóan fizikai kutatásokat végeztek segítségével. A csillebérci reaktort többször is átépítették, ami átfogó korszerűsítést jelentett, az itteni szovjet blokkok teljesítménye így 10 megawattra nőtt. Egy másik oktatóreaktort, a Budapesti Műszaki Egyetemét 1971-ben helyezték üzembe. Ennek hőteljesítménye 100 kilowatt, vagyis jóval kisebb, mint a KFKI létesítménye. Érdekesség, hogy a BME keretén belül nemcsak a hagyományos nukleáris kísérleteket végzik, hanem például régészeti és orvosi kutatások is folynak az intézményben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

 • Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben.

 • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

  A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.