EUR: 335,83 Ft
CHF: 316,14 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Budapest VII.kerület

Sakksarok

Most komolyan, nem is hittem, hogy ilyen még van. De van és ez nagyon jó! Történt, hogy az erzsébetvárosi Alpár utcában tettem le a kocsim egy dolgos szombaton, hogy könyvelőmhöz bandukolva szembesüljek a komor, év végi valósággal: mi maradt s mi ment az esztendő folyamán. Komoly sakkozás ez idegekkel, kintlévőségekkel, fizetési kötelezettségekkel. Merengtem még egy sort, hogy hátha jobb lesz, amikor is…

….arra lettem figyelmes, hogy emberek szállingóznak a parkoló udvar melletti épületbe. De nem a főbejáraton, hanem csak úgy, egy mellékajtón. Előbb egy kapucnis, sportdzsekis fiatal fiú, majd egy nylonzacskót cipelő (vélhetően piacról érkező) asszonyság. Az épület szépen tatarozva, a porta is rendben, a kíváncsiság meg furdal keményen: hova mennek ők?


A Sakksarokba. Ahol klubfoglalkozás, tanfolyam éppen úgy van, mint önfeledt parti váltás. Csend a 21. századi őrületben.

Most, kedves Olvasó, képzelje el, hogy leteszi kezéből azt, amit éppen tart, abbahagyja a porszívózást férje nagy örömére, befejezi az ajándékok csomagolását, félbehagyja a narancspucolást et cetera.


És komótosan elsétál a komódhoz, előveszi nagypapája féltve őrzött fa sakktábláját és előveszi bábukat. Sötétet és fehéret egyaránt. Elhelyezi a parasztokat, bástyákat, lovakat, futókat, királyokat és királynőket a 64 kocka nekik rendelt helyeire, kezébe temeti arcát, és azon gondolkodik, hogy egy paraszttal egyet, netán kettőt lépjen, vagy éppenséggel a két parasztos megnyitást válassza. Mert nem mindegy. És ezek a gondolatok elvarázsolják, elvonják figyelmét a félbehagyott narancsról, a porszívóról, vagy éppenséggel a gázszámláról. Csak ezek a fránya fa-parasztok vannak, meg az ellenséges fekete sereg, a sötét erő. Meg az agytorna, az előregondolás képessége, a taktikai érzékek felszínre hozása. A szellemi játék. A játszma.

Ami egy hatalmas, de mégis kikapcsoló koncentrációt igényel. Mennyivel jobb, mint bármi más. És egy picit el is szégyellem magam. Drága jó nagyapámmal sakkoztam még nagyokat, meg egyszer-kétszer fiammal, s barátommal. Évek óta semmi. Pedig a tábla és a készlet megvan. Partner is akadna. Akkor?

Akkor hatalmas tisztelettel és nem bántó irigységgel néztem a Sakksarokba térőket és tudtam, nekik most megszűnünk, mint külvilág. Ők most szeretett hobbijuknak élnek, egymással versengenek és a végén, egy közös, sikerélménnyel gazdagított délelőtt zártával térnek haza. Mert ott mindenki nyer.

Én, hülye, meg remegve várom, hogy mit mond a könyvelőm.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.