EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb VII.kerület IX.kerület X.kerület

Szervusztok, pajtikák!

Felavatták Kemény Henrik emléktábláját egykori otthona, a VII. kerületi Vörösmarty utca 20. számú ház falán a bábművész halálának negyedik évfordulóján. Heni bácsi a legismertebb és legkedveltebb magyar bábos volt, Vitéz László figuráját az egész világgal megismertette, ő mozgatta Hakapeszi Makit a Zsebtévében, valamint Süsü figuráját is.

Kemény Henrik emléktábla avatás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Halálának évfordulóján avatták fel Kemény Henrik emléktábláját egykori otthona falán
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Csak szeretettel lehet rá emlékezni, ő egyszerre volt a nagy öreg és az örök gyerek – fogalmazott a tábla avatásán Novák János, a Kolibri Színház igazgatója.


Kemény Henrik eredeti családneve Korngut volt, nagypapája Galíciából érkezett Pestre, és 1897-ben belügyminisztériumi engedélyt kapott „dal, testgyakorlatok és bűvészeti előadások” megtartására.

Szombathely, 2015. október 5. Bábelőadás a Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész hagyatékából nyílt kiállításon Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Óvoda épületében 2015. október 5-én. MTI Fotó: Büki László

A Vörösmarty utcai lakás tele volt bábokkal és díszletekkel
MTI Fotó: Büki László

A nagypapa, majd később az apuka a város több pontján működtetett bábos bódét, a Népligetben, a Mutatványos téren találtak otthonra. A kis Henrik itt nőtt fel, kezdetben csak a háttérmunkálatokban segített, majd ő is szerepelni kezdett. A népligeti vurstlit 1953-ban felszámolták, ami Kemény Henriket nagyon megviselte. Ekkor költözött be a Vörösmarty utcába, és az Állami Bábszínházban játszott.


– Nem ezt tekintette otthonának, hanem a városligeti fákat. Ez neki egy barikád volt, ami életben tartotta, ami megvédte őt a történelem szörnyűségeitől és attól a magánytól, amit maga választott egy idő után – mondta az avatóünnepségen Heni bácsi otthona előtt Láposi Terka színháztudós.

Kemény_Henrik_bábszínháza_2009-ben

A népligeti bábszínház, ahol évtizedekig élt és dolgozott Heni bácsi. Az épület 2011-ben leégett

A népligeti bábszínházat 1989-ben alapítványi támogatással felújították, és díszelőadással átadták, de több előadás nem volt. A faszerkezetű épület 2011. október 3-án éjjel porig égett, egy hónapra rá Kemény Henrik is eltávozott.

– Ő az átörökítés technikájának volt genetikusan tudója. Hogy hogyan kell valamit úgy átörökíteni, hogy közben mindig mosolyog, mindig fiatal. Ő ismertette meg a világgal a magyar népi hőst, Vitéz Lászlót. Eggyé vált a bábjával, Kossuth-díját is Vitéz Lászlóval a karján vette át – mesélte Láposi Terka.

Debrecen, 2010. június 13. Kemény Henrik bábművész Vitéz László figurájával. A művész tiszteletére a Nagyerdei Kultúrparkban mutatványos napot szervezett a Debreceni Vojtina Bábszínház. A most 85 éves, harmadik generációs bábművész legismertebb meséjét, a Vitéz László és a Füttyös ördög című darabot mutatta be. MTI Fotó: Oláh Tibor

Vitéz László bábja nélkül egy lépést sem tett Heni bácsi
MTI Fotó: Oláh Tibor

Az emléktábla-avatáson természetesen a ház lakói is megjelentek.

– A lakásában szinte csak egy folyóson lehetett közlekedni, a székeken, az asztalokon és a szekrényeken is bábok, díszletek, jelmezek voltak. A bábok a családtagjai voltak – mesélte Kemény Henrik egyik szomszédja.

– Ha délben találkoztunk, mindig így köszönt: Jó ebédet kívánok az étvágyhoz! A többi napszakban az hangzott el: Szervusztok, pajtikák! Úgy köszönt, ahogy Vitéz László a bábszínházban a gyerekeknek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek