2020. február 22., szombat
Gerzson

MVM Paks 40

Tizenötezer év biztonságban

Az elmúlt ötven évben a világ több mint harminc országában működött atomerőmű. A reaktorok működési ideje összeadva mintegy 15 ezer évet tett ki ezen idő alatt. Az iparág biztonság terén elért komoly sikereit mutatja, hogy ezen idő alatt mindösszesen három nagyobb baleset történt, ám egyik sem a technológia hibájából következett be. A természetes, vagyis a természetben egyébként is mindig jelen lévő háttérsugárzásnál nagyobb sugárdózis két alkalommal jutott ki a reaktortéren kívül: 1986-ban Csernobilban és 2011-ben Fukusimában. Az elmúlt években elvégzett biztonsági felülvizsgálatokon azonban a lehető legkisebb valószínűséggel bekövetkező természeti katasztrófák lehetséges hatásait is vizsgálták az egyes atomerőművekben. Magyarország egyike azon országoknak, amelyek a fukusimai események óta jelentős előrehaladást értek el az Európai Unió által javasolt célzott biztonsági felülvizsgálatban. A paksi atomerőmű napjainkban Európa egyik legbiztonságosabb atomerőműve.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

 • Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben.

 • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

  A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.