2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Ismét több ezer oldalnyi Hillary Clinton levelezés nyilvános

Az amerikai külügyminisztérium egy bírósági ítéletnek eleget téve nyilvánosságra hozta hétfőn Hillary Clinton volt tárcavezető, jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns 2011 és 2013 közötti levelezésének egy újabb részét, amelyet a kormányzati fiók helyett egy magánszerveren keresztül bonyolított le.

A közzétett több mint ötezer elektronikus levélből 325 számít bizalmas, míg egy titkos besorolásúnak – írta a The Washington Times című amerikai konzervatív lap helyi idő szerint hétfőn.


A bizalmas besorolású levelezés nagy része Clinton és külügyminisztériumi kollégái között folyt – olvasható a lapban – , de voltak olyan üzenetek is, amelyeket Tony Blair korábbi brit miniszterelnökkel, illetve Sidney Blumenthal politikai tanácsadóval váltott az akkori tárcavezető.

Az eddig közzétett elektronikus levelek száma meghaladja a 21 ezret, közülük 991 számít bizalmasnak, míg öt üzenet titkosnak – írta a konzervatív lap.

Az elektronikus levelezés közzétételét egy májusi bírósági ítélet rendelte el, miután a Vice News hírportál pert indított a levelezés megszerzéséért. A döntés értelmében a külügyminisztériumnak 30 naponta, részletekben kell nyilvánosságra hoznia Clinton 55 ezer oldalnyi hivatali levelezését, míg további 30 ezer oldalnyi, magánjellegűnek ítélt e-mailt törölhetett.

Márciusban derült ki, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos rendszer helyett. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy csak egyetlen okostelefont akart magánál tartani.

Még két megjelentetésre számítanak, egy továbbira december végén, és egy utolsóra 2016 januárjában.

Kapcsolódó Cikkek