EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozás után.

“Egy 98 kilométeres határszakaszt még le kell zárni” – közölte az amerikai diplomácia irányítója, hozzátéve: Recep Tayyip Erdogan török államfő beleegyezett ennek a szakasznak a lezárásába.


Arról a határszakaszról van szó, amelynek a szíriai oldalát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tartja ellenőrzése alatt.

“Törökország érdeke is, hogy elzárja az illegális olajszállítmányok, illetve az egyik vagy másik irányba a határon átkelő külföldi harcosok útját” – hangsúlyozta Kerry.

Török részről korábban hevesen visszautasították azokat az orosz állításokat, miszerint Törökország nagy mennyiségben vásárol olajat az IÁ-tól.

John Kerry a brüsszeli NATO-tanácskozást követő sajtótájékoztatóján Oroszország szerepéről azt mondta, hogy Moszkva “kiemelkedően konstruktív szerepet” játszhat Szíriában, és üdvözölte a konfliktus tárgyalásos megoldása melletti orosz elkötelezettséget. A konstruktív orosz szerepvállalás és a szíriai helyzet rendezéséhez való orosz hozzájárulás azonban csak akkor lehetséges, ha Moszkva az Iszlám Állam elleni harcra összpontosít – árnyalta saját szavait az amerikai külügyminiszter.

A nyugati hatalmak korábban többször tettek olyan szemrehányást az oroszoknak, hogy nem elsősorban az IÁ ellen, hanem inkább Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerének más ellenfelei – mérsékeltebb, nyugatbarátnak tartott szíriai lázadó szervezetek – ellen lép fel katonai eszközökkel.

Kapcsolódó Cikkek