2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

Trump egyszerűen megállíthatatlan!

Nem ártott Donald Trump népszerűségének az a javaslata, hogy muzulmánokat a jövőben nem kellene beengedni az Egyesült Államokba – derül ki egy pénteken ismertetett közvélemény-kutatás eredményeiből.

A Reuters intézet és az Ipsos közvélemény-kutató közös felmérése szerint Trump 35 százalékos támogatottsággal továbbra is a legnépszerűbb a republikánus párti elnökjelöltségre pályázók között. A közvélemény-kutatás tanúsága szerint Trump támogatottsága semmit sem csökkent az egy héttel korábbi állapothoz képest.


A felmérés szerint a republikánus szavazók 64 százaléka nem talált kivetnivalót Trump javaslatában, 29 százalékuk elítélte azt.

A többi olyan republikánus párti politikus, aki szintén szeretne a párt jelöltje lenni a Fehér Házért folytatott versengésben, messze elmarad Trump mögött. Második helyen álló vetélytársa, Ben Carson népszerűsége 12, Ted Cruzé és Jeb Bushé pedig egyaránt tíz százalékon áll.


Ez volt az első országos felmérés, amelyet teljes egészében Trump nagy vihart kavart hétfői kijelentése után folytattak le.

A milliárdos politikus hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy “teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba”, amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Azzal indokolta javaslatát, hogy “a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt”. Nyilatkozata nyilvánvalóan összefüggött a múlt heti San Bernardinó-i vérengzéssel, amelyben egy muzulmán pár megölt 14 embert és 21-et megsebesített.

Trump javaslata bel- és külföldön egyaránt számos elítélő reagálást eredményezett, még egyes párttársai is elhatárolódtak tőle.

Alan Abramowitz politológus, az Emory Egyetem munkatársa ugyanakkor a Reuters felmérésével kapcsolatban rámutatott, hogy a politikus kijelentése nyilvánvalóan széles egyetértésre talál a republikánus választók körében, és nem volt lényegesen különböző korábbi nyilatkozatainak szellemétől. Példaként felidézte, hogy Trump korábban az Egyesült Államokban élő muzulmánok külön nyilvántartásba vételét javasolta. “Világosan látszik, hogy a republikánus választók egy jelentékeny szegmensének nagyon tetszik az, amit Trump mond” – mondta Abramowitz.

A jövő év elején kezdődnek az Egyesült Államokban a pártok előválasztásai, amelyek megelőzik a tulajdonképpeni elnökválasztást. Demokrata részről Hillary Clinton volt külügyminiszternek van a legnagyobb esélye arra, hogy pártja színeiben indulhasson a novemberi elnökválasztáson. Clinton párttársa, a második elnöki megbízatását töltő Barack Obama harmadszor már nem indulhat a megmérettetésen.

Kapcsolódó Cikkek