EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

MVM Paks 40

Új iparág született Pakson

Több mint három évtizede biztosítja Magyarország energiabiztonságát és a versenyképes árakat a Paksi Atomerőmű. Összeállításunk célja, hogy bemutassuk olvasóinknak az elmúlt évszázad legnagyobb és legfontosabb ipari beruházását azt, hogy miként is jött létre az atomerőmű, amely villamosenergia-termelésével az egész ország sikeréhez járul hozzá.

Napjainkban az atomenergia jelentős szerepet tölt be a világ energiaszükségletének kielégítésében. Magyarországon a Paksi Atomerőmű több mint harminc éve biztonságosan, megbízhatóan és megfizethető áron állít elő villamos energiát.


Egyre több áramot fogyasztunk mindennapjaink során, ezért sem mindegy, hogy milyen áron, milyen mennyiségben és milyen biztonsággal termeljük azt meg. Ma már nyáron is közel annyi áramot használ fel az ország, mint télen: fűtünk és hűtünk, világítunk, és használjuk egyre több háztartási berendezésünket.

Az energiahordozókért folyamatos verseny zajlik a világban, hosszú távon pedig az ellátásbiztonság és az alacsony energiaár is fontos kérdés minden társadalom számára. Az energia iránti igény globális növekedése, illetve az energiaellátás biztonsága – mint fő célok – mellett ma egyre fontosabb a környezetvédelem, a klímaváltozásért is felelőssé tett szén-dioxid kibocsátásának csökkentése az energiatermelésben.


turbinacsarnok_6

A változások eredményeként az elmúlt évtizedekben egyre fontosabb szerepük lett az atomerőműveknek. A nukleáris reaktorok segítségével előállított áram ugyanis nemcsak hogy megfizethető árú, hanem az ilyen erőművek biztonságosan, nagy mennyiségben képesek energiát előállítani. Egy szén- vagy gázerőmű kiszolgáltatott az energiahordozók globális piacán – adott esetben – gyakran és nagymértékben változó áraknak. Egy hirtelen gázáremelkedéssel például olyannyira megemelkedhet az előállítási ár, ami már a termelés egészét teszi versenyképtelenné. Áramra mindig szükség van, ezért azt is figyelembe kell venni, hogy milyen mértékben tartalékolható a tüzelőanyag – gázból vagy szénből erre meglehetősen korlátozott mennyiségben van lehetőség.

Az áramtermelés költségeit az atomerőművekben befolyásolja legkevésbé az üzemanyag árváltozása, a technológiai fejlődés ráadásul mind nagyobb hatásfokot eredményez a nukleáris létesítményekben, azaz egységnyi fűtőanyagból mind több áram állítható elő. Az atomerőmű fűtőanyaga jól és biztonságosan készletezhető, egy kisebb teremben évekre elegendő halmozható fel belőle. Az atomerőmű ráadásul működése során nem bocsát ki szén-dioxidot, így megfelel a mind szigorúbb szabályozásnak és klímavédelmi törekvések teljesülését is elősegíti.

Magyarországon már közel fél évszázada felmerült az igény egy olyan villamosenergia-termelő egységre, amely egyszerre képes megfelelni a modern energetikával szemben támasztott minden követelménynek. A Paksi Atomerőmű így lett a magyarországi biztonságos, olcsó és környezetbarát villamosenergia-termelés letéteményese, amely szerepet már több mint harminc éve tölti be a létesítmény. Pakson a reaktorok üzembe helyezése óta több mint 425 ezer gigawattóra áramot termeltek, ez nagyjából 200 millió átlagos háztartás éves fogyasztásának felel meg. Az atomerőmű adja a hazai áramtermelés több mint felét, illetve az itthon elfogyasztott villamos energia harmadát. Nélküle minden harmadik lámpa sötét maradna a téli estéken. A legalacsonyabb árú hazai termelőként pedig jelentősen hozzájárul az atomerőmű ahhoz is, hogy a fogyasztók rezsiköltségei mind alacsonyabb szintre kerüljenek.

30_05_0014

Az atomerőmű építése a hatvanas években kezdődött el Magyarországon, a nukleáris alapú áramtermeléssel egy, korábban itthon nem létező iparág indulását is megalapozva. Az atomerőmű alapkövét 1975. október 3-án tették le, az alapítólevél ekkor egy fémurnában került a föld alá, jelezve a hatalmas építkezés és egy új magyar iparág életének kezdetét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

 • Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben.

 • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

  A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.