EUR: 338,68 Ft
CHF: 318,92 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Újabb kormány tiltotta be a karácsonyt!

A szomáliai kormány szerdán betiltotta a karácsonyi és újévi ünnepségeket, arra hivatkozva, hogy azoknak “semmi közük az iszlámhoz”.

Sheikh Mohamed Kheyrow, a szomáliai vallásügyi minisztérium vezetője a döntés bejelentésekor az állami rádióadón óva intett mindenkit a karácsony megünneplésétől. Közölte, hogy a minisztérium értesítette a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat a döntésről, és arra utasította őket, hogy akadályozzák meg a karácsony megünneplését.


“Ez vallási kérdés. A karácsony ünnepének és dobpergéseinek semmi köze az iszlámhoz” – fogalmazott a tárcavezető.

Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású, ugyanakkor az évtizedek óta ingatag biztonsági helyzetű országban több ezer külföldi békefenntartó is állomásozik, köztük a többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya katonái is.

Az egyelőre nem világos, hogy a hatóságok miért tiltották meg a karácsony megünneplését, mindenesetre megfigyelők szerint a lépés az országban tevékenykedő, korábban egy ideig a fővárost is ellenőrzése alá vont szélsőséges iszlamista al-Shabaab szervezet ideológiáját idézi.

A főváros polgármesterének szóvivője azt mondta, hogy részben biztonsági okok vezettek az intézkedéshez, de ő is leszögezte, hogy “minden szomáli muszlim”, és “a karácsony a keresztények (ünnepe), nem a muszlimoké”.

Szomália már a harmadik ország, amely az utóbbi napokban a karácsony megünneplésére vonatkozó tiltást jelentette be. Az előző nap a tádzsikisztáni iskolákban tiltották be a karácsony megülését, és Brunei hatóságai is közölték, hogy az idén szigorúan be fogják tartatni a keresztény ünnep tilalmára vonatkozó tavalyi rendelkezést. A délkelet-ázsiai muszlim szultánságban ötéves börtönbüntetés szabható ki a tilalmat megszegőkre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek