2020. február 22., szombat
Gerzson

Erzsébet program

Van jobb az internetes szörfözésnél

Az Erzsébet-programban több mint nyolcvanféle pályázatot hirdettek meg idén gyermekeknek. Az olyan sláger táborok mellett, mint a foci-, a lovaglás-, a média vagy a kézműves tábor, vannak igazi különlegességek is. Az egyik ilyen a szörftábor, amelyet idén már öt turnusban hirdettek meg a Balaton partjára a gyerekeknek. Kruchina Károly szakmai vezető – aki a Magyar Szörf Szövetség alelnöke is egyben – az elsők között jelentkezett oktatónak a táborba.

A főváros VIII. kerületében felcseperedő Kruchina Károlyt messzi vizekre sodorta az élet, ma a Magyar Szörf Szövetség alelnökének mondhatja magát. Szerinte az, hogy kit hová kötnek a gyökerei, még nem határozza meg, hogy kiből mi válik felnőtt korára. – Amikor meghallottuk, hogy elindulnak az Erzsébet-program tematikus táborai, egy percig sem volt kérdés, hogy a szövetség részt kíván venni a kezdeményezésben. Azt gondoltuk, hogy senkit sem érhet hátrány csak azért, mert nem jó helyre született – fogalmazott a szakember. Mint mondta, tisztában voltak azzal, hogy a szörfözés nem éppen olcsó sportág, vagyis eleve csak keveseknek adatik meg, hogy deszkára állhassanak. – Éppen ezért kötelességünknek éreztük, hogy olyan gyerekekkel is megismertessük a szörf szépségeit, akiknek talán sohasem nyílna rá lehetőségük az életben, hogy kipróbálják – emelte ki.


Kruchinát különösen nagy büszkeséggel tölti el, hogy a tematikus táborok között az egyik legnépszerűbb a szörfé. Ez azt jelenti, hogy amint meghirdetik a jelentkezést, két órán belül az összes hely megtelik. A szakember hangsúlyozta, hogy bár ezek a táborok első ránézésre „csak” nyári balatoni táborok, ezzel együtt azonban rengeteget edzenek a gyerekek, vagyis az egyhetes foglalkozásokat követően valós tudással térhetnek haza. – Kezdjük ott, hogy össze tudják szerelni magát a szörföt, amely tekintve, hogy legalább húsz elemből áll, nem kis teljesítmény, ezenfelül pedig egy „kisszeles” manővert is végre tudnak hajtani – magyarázta az alelnök. Ez utóbbi azt jelenti, hogy képesek elindulni a deszkával, és kétszáz méter megtétele után vissza is tudnak fordulni vele.

Emellett a gyerekek elsajátítják az alapvető meteorológiai ismereteket, tehát megtanulnak „olvasni” az égen és a vízen tapasztalt természeti jelekből. – Ez azért különösen fontos, mert ezek birtokában maguk is meg tudják állapítani, hogy mikor biztonságos szörfre állni, illetve rögzülnek bennük a biztonsági alapkövetelmények, ami egy-egy veszélyhelyzet esetén élet-halál kérdés – sorolta Kruchina. A szakember arról is beszélt, hogy alapvetően a teljes tematikus tábort sikerként érté- keli, de az különösen nagy elégedettséggel tölti el, hogy néhányan a résztvevők közül komolyabban is elkezdtek foglalkozni a sportággal.


Kapcsolódó Cikkek