2020. február 21., péntek
Eleonóra

Külföld

Viking kincseket találtak Angliában

Viking ékszerek és angolszász pénzérmék alkotta kincsleletre bukkant egy amatőr kincsvadász egy angliai tanyán.

A londoni British Museum csütörtökön mutatta be a felfedezésének helye után watlingtoninak nevezett kincset, amelyben Nagy-Britannia történelmének viharos korszakából való ezüstkarkötők, öntvények és 186 érme szerepel.


Az érméket Nagy Alfréd (849-899), Wessex királyának idején verték. Az uralkodó a megszálló vikingek ellen harcolt a 9. században.

Alfréd úgy vonult be a történelembe, mint a király, aki segített Anglia egyesítésében, ám a most felfedezett érmék egy részén a Wessex-szel szomszédos Mercia királyának, a kevésbé ismert II. Ceolwulf-nak a neve látható.

Gareth Williams kurátor szerint a mostani felfedezés azt bizonyítja, hogy a két uralkodó szövetséges volt, ám Alfréd gyakorlatilag “kitörölte a történelemből” Ceolwulfot, miután összerúgták a port.

A Londontól 65 kilométerre nyugatra idén októberben megtalált kincslelet a szakértők szerint egy kisebb vagyon érhet: a Nagy Alfrédhez kötődő ezüstérmék kereskedelmi értéke darabonként több mint 2500 font (egymillió forint), és a jó állapotban lévő, különösen ritka darabok még többet érnek.

Kapcsolódó Cikkek