2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Washington különleges erőket készül Szíriába és Irakba küldeni

Washington kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló különleges erőinek, a tanácsadói feladatokkal megbízott mintegy ötven katonájának, ezen kívül különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben – mondta kedden Ashton Carter.

Az amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson jelezte: az Irakba küldendő egység elsődleges feladata lesz, hogy támadásokat szervezzen, túszokat szabadítson ki, hírszerzési adatokat gyűjtsön és foglyul ejtse az Iszlám Állam vezető embereit. Ezekkel az akciókkal az amerikai különleges erőknek ez az egysége “ösztönözni” akarja a helyi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben.


Carter szerint az Egyesült Államok kész kiterjeszteni a szíriai hadműveleteket további különleges erők odaküldésével. Barack Obama elnök október végén engedélyezte, hogy a különleges erők legfeljebb ötven katonáját tanácsadói feladattal Szíriába vezényeljék. Az ő tevékenységüket kívánja most megerősíteni Washington – jelezte a védelmi miniszter.

“Háborúban állunk az Iszlám Állammal” – állapította meg Ash Carter, aki szerint a világ többi részének is fokoznia kell erőfeszítéseit a dzsihadisták elleni harcban, mert csak így lehet elkerülni, hogy – mint fogalmazott – megismétlődjenek a november 13-i párizsi merényletekhez hasonló véres események.


A miniszter szerint Oroszország meghirdette ugyan az Iszlám Állam legyőzésére irányuló célját, de ennek teljesítése helyett a szíriai (mérsékelt) ellenzékre mér csapásokat. “Itt az ideje, hogy Oroszország a jó oldalra álljon” – mondta Carter.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: az Egyesült Államok elvárja Törökországtól, hogy aktívabban vegyen részt az Iszlám Állam elleni légi és szárazföldi műveletekben, ezen kívül szigorúbban ellenőrizze saját határát. Carter Ankara szemére vetette, hogy a török légi hadműveletek legnagyobb része nem az Iszlám Állam, hanem a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen irányul.

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök ugyanezen a meghallgatáson kifejtette: Szíriában nehezebb szembeszállni az Iszlám Állammal, mint Irakban. Szíriában ugyanis a terroristaellenes koalíciónak nincs megfelelő partnere. Márpedig a vezérkari főnök szerint a siker érdekében szükség lenne olyan helyi partnerekre, akik képesek lennének nemcsak elhódítani területeket a dzsihadistáktól, hanem saját ellenőrzésük alatt is tartani azokat. Irakban Dunford szerint azért könnyebb a helyzet, mert ott az amerikaiak számíthatnak a kormányerőkre és a helyi kurdokra is ebben a harcban.

Hillary Clinton, az elnökjelöltségért küzdő demokrata favorit egy televíziós interjújában úgy vélekedett, hogy “kudarcra ítélt” vállalkozás lenne, ha szárazföldi erőket vezényelnének Szíriába és Irakba, s ő jelen pillanatban nem is tudja elképzelni, hogy – majd elnökként – jóváhagyna egy ilyen akciót. Úgy vélte, az amerikaiak már uralják a légteret, az Iszlám Állam ellen ugyanakkor a szárazföldön is kell küzdeni, mégpedig eszközök, kiképzés és felszerelések biztosítása révén, ezen kívül a kibernetikus térben is fel kell venni a harcot, mert ott is nem lebecsülendő ellenféllel állnak szemben.

Több iraki síita fegyveres csoport máris reagált az amerikai tervekre, figyelmeztetve Washingtont, hogy szembeszállnak majd bármiféle Irakba vezényelt amerikai erővel. “Mindenfajta ilyen katonai erő elsőrendű célpont lesz csoportunk számára, azelőtt is harcoltunk ellenük, és készen állunk ismét harcba szállni velük” –

jelentette ki Dzsafar Huszeini, a Kataib Hezbollah nevű síita milícia szóvivője a Reutersnek. Hasonlóképpen foglalt állást a hírügynökségnek a Badr Brigád és az Aszaib al-Hak nevű iraki síita milícia szóvivője is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.