2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

21 halálos áldozata van az egyetemi terrortámadásnak

Véget ért a biztonsági erők művelete azon az északnyugat-pakisztáni egyetemen, amelyet szerda délelőtt támadtak meg iszlamista szélsőségesek. A rajtaütésben legalább 21-en haltak meg – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a támadókat megölték.

A rajtaütést a tálib harcosok fellegvárának számító Haibár-Paktunkva tartomány székvárosától, Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában, a Bacsa Hán Egyetem ellen követték el helyi idő szerint fél tíz körül, amikor a diákok és tanárok többsége már a termekben tartózkodott. A rajtaütést az egyik helyi tálib szervezet, a Tehrik-e Talibán (TTP) vállalta magára.


Csárszadda, 2016. január 20. Egy orvos próbálja újraéleszteni a Bacsa Hán egyetem elleni támadás egyik áldozatát a Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszadda város kórházában 2016. január 20-án. A tálib harcosok fellegvárának számító városban lévő egyetemre feltételezett iszlamista szélsőségesek hatoltak be, tüzet nyitottak az ott tanuló hallgatókra és tanárokra. A támadásban legkevesebb 19 ember életét veszítette. (MTI/EPA/Bilaval Arbab)

Csárszadda, 2016. január 20.
Egy orvos próbálja újraéleszteni a Bacsa Hán egyetem elleni támadás egyik áldozatát a Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszadda város kórházában 2016. január 20-án. A tálib harcosok fellegvárának számító városban lévő egyetemre feltételezett iszlamista szélsőségesek hatoltak be, tüzet nyitottak az ott tanuló hallgatókra és tanárokra. A támadásban legkevesebb 19 ember életét veszítette. (MTI/EPA/Bilaval Arbab)

“Négy öngyilkos merénylőnk támadást hajtott ma végre a Bacsa Hán Egyetem ellen” – közölte telefonon az AFP francia hírügynökséggel a tálib lázadók egyik parancsnoka, Umar Manszúr. Mint hozzátette, a rajtaütés a hadsereg által nemrég indított nagyszabású zarb-e-azbi terrorellenes művelet megtorlása. A parancsnok újabb támadásokat helyezett kilátásba.

Szaíd Vazir helyi rendőrkapitány elmondta, hogy a fegyveresek ellen indított biztonsági művelet véget ért, és a támadásnak legalább 21 halálos áldozata van.


Saukat Juszafzai tartományi egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy 25-en vesztették életüket, és mintegy 50-en sebesültek meg. A rendőrség és az egyetem információi szerint legalább két diák, két biztonsági őr, egy tanár és egy rendőr van a halottak között. A hadsereg azt közölte, hogy négy fegyverest öltek meg.

A Bacsa Hán Egyetemnek 3 ezer hallgatója van, szerdán azonban 600 vendég is tartózkodott a kampusz területén egy irodalmi rendezvény miatt, amelyet az egyetem névadója, Hán Abdul Ghaffar Hán népszerű pastu függetlenségi aktivista halálának évfordulója alkalmából szerveztek. A pastuk a 193 milliós pakisztáni népesség 15 százalékát alkotják.

A szerdán történtek felelevenítik annak a 2014. decemberi támadásnak az emlékét, amikor tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő a szerdai rajtaütés nyomán kiadott közleményében hangsúlyozta: kormánya eltökélt abban, hogy “kiirtsa az országból a terrorizmus jelentette fenyegetést”.

Kapcsolódó Cikkek