EUR: 352,25 Ft
CHF: 333,14 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Külföld

9 év letöltendőt kapott egy szerb politikus

Háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság vádjával kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust – jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója csütörtökön.

A koszovói Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetőjének pere több mint egy évig tartott, a férfit 2014 januárban, a koszovói önkormányzati választások kampányának idején vették őrizetbe, a per ideje alatt házi őrizetben volt.


Oliver Ivanovicot háborús bűnök elkövetésében bűnösnek ítélte a Kosovska Mitrovica-i bíróság, mert bizonyítást nyert, hogy a férfi 1999 áprilisában, a koszovói konfliktus idején Kosovska Mitrovica déli részén részt vett albánok egy csoportjának meggyilkolásában, ugyanakkor egy másik, 2000-es a gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában ártatlannak találta. A további négy szerb vádlottat a bíróság ártatlannak találta. A per elején mind az öten ártatlannak vallották magukat.

Az EULEX bírói testületének elnöke, Roxana Komsa az ítélethirdetéskor elmondta, hogy 1999 áprilisában a szerb erők tisztogatási akciókat szerveztek Kosovska Mitrovica albánok lakta részében, több albán családot elüldöztek otthonukból, és a férfiakat külön választották a nőktől és a gyerekektől. Abban az időben Ivanovic a félkatonai alakulatok tagja volt, kék egyenruhát és fegyver viselt – folytatta a bíró -, és tisztában volt azzal, hogy az akció albán civilek elüldözésére és meggyilkolására irányul, és önként lépett fel, tudva, hogy gyilkosságra lehet számítani. Az ítélet szerint nem lehetett viszont megállapítani, hogy Ivanovic a szerb félkatonai erők vezetőjeként, vagy a szerb rendőrök főnökeként lépett-e fel.


Az ítélethirdetés előtt Ivanovic védői az RTS-nek azt mondták, mindenki felmentő ítéletet vár, mert nem bizonyosodott be a bűnösség, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy “politikai döntés” születik.

Oliver Ivanovic korábban Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részének polgármestere, valamint a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának államtitkára is volt.

Kapcsolódó Cikkek