2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

A Frontex szerint lehetetlen a menekülteket visszatartani

Még ha az Égei-tengeren a jelenleg járőröző hajók többszörösét vetnék is be, a nemzetközi jog miatt akkor sem lehetne visszatartani a menekülteket attól, hogy Törökországból Görögországba jussanak – jelentette ki az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szóvivője.

Ewa Moncure a hétfőn közzétett interjúban elmondta, hogy a nemzetközi jog értelmében tilos visszavinni Törökországba azokat a menedéket keresőket, akik esetében még nem folytattak le menekültügyi eljárást.


“Csak azt tehetjük, amit a nemzetközi jog megenged számunkra. A non-refoulement (a visszaküldés tilalmának) elve szerint a migránsokat nem lehet egyszerűen visszaküldeni, nekik ugyanis joguk van a menekültügyi eljáráshoz” – hangsúlyozta a szóvivő.

A Frontexnek jelenleg 15 hajója támogatja a görög parti őrség munkáját az Égei-tengeren.


“A tengeren csak kutatási- és mentési missziókat teljesíthetünk, a migránsokat pedig a partra kell juttatnunk a menekültügyi eljárás lefolytatásához” – ismertette Moncure.

Mint elmondta, azokat, akik nem nyújtanak be menekültjog iránti kérelmet, vissza kellene toloncolni, viszont ez sem lehet “közvetlenül a tengeren keresztül”. “Ez törvénytelen lenne, ezért először megfelelő papírokra van szükség ahhoz, hogy a visszatoloncolást végre lehessen hajtani”. Bár ez “bizonyos meghatározott feltételek mellett” már lehetséges, de csakis az érintett országok közötti megfelelő kétoldalú egyezmény alapján – mutatott rá a Frontex szóvivője. Hozzátette: Görögország és Törökország esetében jelenleg nem ez a helyzet.

Mint mondta, tudomása szerint pillanatnyilag nincs lehetőség arra, hogy a menekülteket az Égei-tengeren visszatartsák attól, hogy Görögországba menjenek. A helyzeten tehát a hajók nagyobb száma sem változtatna semmit – tette hozzá. “A kérdés az, mit lehetne akkor velük tenni” – mondta Moncure.

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter hasonlóképp nyilatkozott hétvégén a témában.

“Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, háborút kellene indítanunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, a hajóikat el kellene süllyesztenünk, őket meg hagynunk kellene megfulladni” – sorolta a tárcavezető, aki szerint másképp nem lehetséges a tengeri határ biztosítása. “Ez azonban ellentmond az emberiességnek, az uniós jognak és a nemzetközi egyezményeknek is. Ez a lehetőség így ki van zárva” – mondta Kóciasz a berlini die tageszeitung (taz) című napilapnak.

Kapcsolódó Cikkek