2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Sport

A MOL milliárdokkal támogatja a magyar focit, jönnek a horvátok!

Sajtótájékoztatót hívott össze a Magyar Labdarúgó-szövetség: ahogy írták, nagy érdeklődésre számot tevő bejelentésre készülnek. Nos, a bejelentés megtörtént: a MOL ezentúl az MLSZ fő támogatója, de az is kiderült, hogy az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott világsztárok ellen lép pályára március 26-án.

molcsanyi

Hernádi Zsolt és Csányi Sándor közösen jelentette be: a MOL milliárdokkal támogatja a magyar labdarúgást

– Bernd Storck szövetségi kapitánynak kifejezett érése volt, hogy az Európa-bajnoki felkészülés során erős csapatokkal játsszon válogatottunk. A kapitánynak az is fontos volt, hogy Magyarországon legyen az első meccs meccs. Nos, mindkét kérése teljesült – mondta a Lokálnak Csányi Sándor, aki bejelentette, csapatunk március 26-án Horvátországgal játszik felkészülési mérkőzést a Groupama Arénában. Márpedig a horvát válogatottban világsztárok szerepelnek, akik európai topklubokban játszanak. Elég csak megemlíteni, hogy Ivan Rakitic a Barcelona, Luka Modric és Mateo Kovacic a Real Madrid, Dejan Lovren a Liverpool, Ivan Perisic és Marcelo Brozovic az Inter, Mario Mandzukic a Juventus labdarúgója., míg ellenfelünk csapatkapitánya, Darijo Srna a horvát labdarúgás legtöbbszörös válogatott játékosa, eddig 127-szer szerepelt címeres mezben.


A magyar és a horvát válogatott közös története a II. világháború alatt, a negyvenes években kezdődött, két év alatt három alkalommal is megmérkőzött egymással a két csapat. Ezt követően öt évtizeden keresztül nem létezett önálló horvát válogatott, csak Jugoszlávia felbomlása után folytatódott a magyar-horvát meccsek sora. Eddigi utolsó egymás elleni mérkőzésünket 2008-ban játszottuk le, Niko Kovac mindkét csapat kapuját bevette egyszer, így alakult ki az 1-1-es végeredmény. Az örökmérleg a horvátoknak kedvez, 9 mérkőzésből 1 magyar győzelem, 5 döntetlen és 3 vereség, magyar szempontból 7-14-es gólkülönbség.

A két válogatott egymás elleni mérkőzései:
1. 1940. május 2., Magyarország-Horvátország 1:0
2. 1940. december 8., Horvátország-Magyarország 1:1
3. 1942. június 14., Magyarország-Horvátország 1:1
4. 1994. május 18., Magyarország-Horvátország 2-2
5. 1996. április 10., Horvátország-Magyarország 4-1
6. 2002. május 8., Magyarország-Horvátország 0-2
7. 2004. szeptember 4., Horvátország-Magyarország 3-0 vb 2006 – selejtező
8. 2005. október 12., Magyarország-Horvátország 0-0 vb 2006 – selejtező
9. 2008. május 31., Magyarország-Horvátország 1-1

 

– Az erős válogatottak elleni szereplés ezzel nem ér végett, hiszen májusban egy meccs biztos lesz, méghozzá neves ellenféllel, de még nem árulhatjuk el, melyik ez a csapat, mert a másik fél akarja nyilvánosságra hozni. Ez a meccs biztosan idegenben, európai országban lesz – tette hozzá Csányi Sándor.

Az MLSZ elnök és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójával közösen azt is bejelentette, hogy a  cég a társasági nyereségadón keresztül 2 milliárd forinttal segíti a magyar labdarúgást, de ezen kívül 285 millió forint szabadon felhasználható támogatást nyújt az MLSZ-nek.
– Ébred az erő, a válogatott sikeres kvalifikációja egy bizonysága ennek, hittel. Megtiszteltetés, hogy támogathatjuk a magyar labdarúgást, a válogatottat. Bízom benne, hogy mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a jövőben is méltó módon képviselje az országot a csapat, és folytassa azt az utat, amit az elmúlt időszakban elkezdett. Talán nincs még egy olyan ország a világon, amely ennyire várta volna, hogy részt vegyen egy nagy labdarúgó-eseményen. A válogatott megmutatta, hogy hittel, akarattal, erőfeszítéssel minden nehézséget le lehet küzdeni, köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy ismét egy nagy tornán szurkolhatunk a nemzeti csapaért. Szóljon az idei nyár a szurkolásról, a labdarúgó Eb-n, a jégkorong vb-n és az olimpián is, legyen Magyarország a tízmillió szurkoló országa! – mondta Hernádi Zsolt, aki hozzátette, az összeg erre a naptári évre vonatkozik, a lehetséges folytatást pedig mindig felül fogják vizsgálni.


Kapcsolódó Cikkek