2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld III.kerület

A nagybetűs életre koncentrálnak

A gyakorlatorientált tanulmányok egyre inkább hívószóvá válnak a hazai felsőoktatásban is, okkal, hiszen az elméletben megszerzett tudás így könnyebben kamatoztatható a munkaerőpiacon. Az Óbudai Egyetemen is ebben hisznek, ez pedig már az itt zajló képzéseken is meglátszik.

Mintegy száz hallgató számára kínál duális képzési formát 2016 őszétől az Alba Regia Műszaki Kar. Ezzel a lépéssel az Óbudai Egyetemhez (ÓE) tartozó székesfehérvári intézményben minden alapszakon elérhetővé válnak a gyakorlatorientált tanulmányok. Az órarendekben ez azt jelenti, hogy egy-egy szemeszterben (tehát fél éves intervallumokban) 14 hét egyetemi elméleti oktatás mellé 8 hetes terepen, vagyis konkrét vállalatoknál eltöltött időszak is beépül. Utóbbi tapasztalatszerzésre olyan nemzetközi és hazai cégeknél nyílik lehetőség, mint az IBM, az e-On, vagy éppen a Videoton.


Óbudai Egyetem, képzés

Fotó: Simon Erika

 

Az ÓE azt vallja, hogy az ipari szereplőkkel való partnerséget már csak azért is kell kiemelten kezelni, mert az ilyen együttműködések kulcsszerepet játszanak a magyar felsőoktatás versenyképességének fejlesztésében. – Ezen kapcsolatok létrejöttének egyik feltétele a gyakorlatorientált képzések kialakítása az egyetemi struktúrákban, amelynek köszönhetően aztán elérhető céllá válik a gazdaság igazi motorjainak, a felkészült mérnököknek a kinevelése – mondták el a Lokál kérdésére az intézménynél. Persze nem csak a vidéki, hanem a Budapesten működő ÓE-karokon is adott a szakmai ismeretek elsajátítása már az elméleti tanulmányok folytatása alatt is. A Neuman János Informatikai Karon például a MAVIR-nál (villamosenergia átviteli rendszerek kezelése) lehet belekóstolni a nagybetűs életbe, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói előtt pedig a Suzuki autógyártó kapu nyitottak.

A duális képzés olyan felsőoktatási forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik. A rendszert elsőként Németországban hozták létre.

 

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar a hasonló lehetőségek mellett minden évben konferenciát is szervez, amelynek egyik fő eleme az Ipari Fórum. Ennek keretében egy kerekasztal beszélgetés valósul meg az oktatási vezetők, a stratégiai partnervállalatok, illetve a helyi önkormányzatok között, amelyen közös víziót állítanak fel az egyetemi szolgáltatások jövő- jét érintően. Többek között ez az együttgondolkodás hívta életre a karon zajló kooperatív képzési formát is, amely hatszor féléves elméleti részt követően fél vagy egy évre szóló gyakorlati státuszt is kínál a diákoknak. A kooperatív tanulmányok nagy előnye, hogy bár az ebben részt vevő hallgató fizetséget is kap az adott cégnél elvégzett munka után, az egyetemi jogviszonya ugyanakkor továbbra is fennmarad, vagyis munkavállalóként is változatlanul élni tud a dikákra vonatkozó kedvezménnyekkel. – A mi felfogásunk szerint a modern munkapiaci körülmények között hatalmas előnyt jelent, ha a leendő dolgozók már a tanulmányaik alatt megtalálják első munkahelyüket, hiszen így már lényeges tapasztalattal állhatnak a felnőttkor kihívásai elé – hangsúlyozták az Óbudai Egyetemen.


Kapcsolódó Cikkek