2020. február 18., kedd
Bernadett

Extra

Ambrus Attila: Hiteles, régimódi fószer vagyok

Több mint húsz bankot rabolt ki, összesen tizenhárom évet ült börtönben. Ma már sikeres keramikus, nemrég pedig megjelent Haramia című regénye  Ambrus Attila, azaz a Viszkis őszintén mesélt a Lokálnak az általa utált celebségről, felesége elcsábításáról és arról, hogyan élte meg a börtönéveket.

Ambrus Attila a „Viszkis rabló” ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ambrus Attila a „Viszkis”
( Fotó: Sáfár Tibor)

Ambrus Attila ma sem tud úgy végigmenni az utcán, hogy ne bámulnák meg vagy ne köszönjenek neki. A kilencvenes évek legismertebb bankrablója hihetetlenül népszerű, amit még ő is érthetetlennek tart.


− Szögezzük le: nem vagyok celeb. Az túlzás lenne és sértő is! A celeb nem ért semmihez, bemegy a tévébe és a semmit ragozza. Neveket inkább nem mondanék, mert nem akarok újra bíróságra járni az esetleges perek miatt. Az viszont biztos, hogy én értek is valamihez! Megbízható, alázatos keramikus vagyok, korábban pedig egy viszonylag sikeres bankrabló voltam, ha már a szakmánál tartunk − mondja nevetve. − De összességében van mögöttem egy kicsi tartalom. A könyvem miatt most vállaltam interjúkat, de igazából nem szeretek szerepelni. Azt mondják, 15 perc hírnév mindenkinek jár, ezt én már réges-rég megkaptam. Nem vágyom a reflektorfénybe. Nem normális, hogy egy bűnözőt kedvelnek az emberek. Valószínűleg azért vagyok népszerű, mert leültem a büntetésem, felálltam a mélységből és megpróbálok tisztességes, becsületes lenni − szögezte le Ambrus Attila, aki börtönéveiről is mesélt lapunknak.

− Elfogadtam önmagam. Persze voltak benn hullámvölgyek, nagyon nehéz volt, mert azt gondoltam, nagyon sokat kaptam! 17 évet, amiből 13-at le is ültem. Nem azt mondom, hogy nem szolgáltam rá, de ezt túlzásnak éreztem. Voltak olyan zárkatársaim, akik levágták egy másik ember fejét, mégis hamarabb szabadultak, mint én. Nem könnyű elfogadni ezeket. Ilyenkor az öngyilkosság is megfordul az ember fejében, számot vet az életével. Nekem szerencsére voltak kapcsolattartóim, nekik köszönhetően bírtam ki ezeket az éveket. Mankót jelentettek nekem.


Ambrus kiszabadulása után keramikusként járta az országot és az egyik kézműves vásáron ismerkedett meg későbbi kedvesével, a húsz évvel fiatalabb Rékával. Azóta a pár, ősi magyar szokás szerint, vérszerződéssel, sámán segítségével összeházasodott. Ambrus nem tagadja, voltak problémák a korkülönbség miatt.

− Persze voltak viták. Más generáció, más felfogás, de szerintem azért van az emberben empátia, hogy ezeket elfogadjuk és végül sikerüljön összecsiszolódni. Nem tudom, mivel fogtam meg, talán a börtönsármommal. De a viccet félretéve, azt láthatta bennem, hogy hiteles fószer vagyok, aki talán egy kicsit régimódi is. Szoktam neki virágot is venni, de nem vágottat, csakis cserepeset − magyarázta Ambrus, aki nemcsak könyvet írt, de Antal Nimród állítólag filmet is készít róla. − Valóban készül egy film is − vetette közbe Ambrus −, de aki sokat tud, az nem él sokáig. De ne vedd ezt komolyan, csak vicceltem!

Ambrus Attila a „Viszkis rabló” ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ambrus Attila a „Viszkis
( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • 15 kiló a kis vízilólány

    15 kiló a kis vízilólány

    A kis törpe víziló nemcsak elképesztően édes, hanem nagyon különleges is. Az európai állatkertekben 128 egyed él összesen, így volt nagy öröm, amikor a kis csöppség január 20-án a Szegedi Vadasparkban világra jött.

  • Vajna Tímea: Remélem Andy büszke rám

    Vajna Tímea: Remélem Andy büszke rám

    Fergeteges produkciók, hatalmas poénok, megdöbbentő leleplezések – igazán izgalmasra sikeredett a TV2 Nicsak, ki vagyok? – A rejtélyek színpada első adása. A műsorban három szereplő – Szőke Zoltán, Jolly és Vajna Tímea – lepleződött le, akik közül csak Timi kilétét sikerült Ábel Anitáék csapatának eltalálnia, így ők egy ponttal indítanak a vasárnapi adásban, ahol újabb négy szereplő lép majd színpadra.