EUR: 336,94 Ft
CHF: 317,32 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb XI.kerület

Budaörsön a kitelepített németekre emlékeztek

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján Budaörsön tartottak megemlékezést. Hetven évvel ezelőtt, 1946. január 19-én innen indult el az első vagon, amellyel itt élő németeket deportáltak.

Koszorúzás a Országos Német Elűzetési Emlékműnél és mise Budaörs ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az emléknapon koszorúkat és mécseseket helyeztek el a budaörsi Ótemetőben, amely a magyarországi németség egyik legrégebbi épen maradt temetője

A megemlékezésen Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felidézte, hogy 1946-ban ezen a településen kezdődött a németek kitelepítése, hetven évvel ezelőtt a város történetének legszomorúbb napjait élte. Hartmut Koschyk, a német kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja a múlttal való szembenézés jó európai példájának nevezte az emléknapot, amiért köszönetet mondott a magyar kormánynak, a parlamentnek és a magyar embereknek. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kifejtette, a 200 ezer kitelepített magyarországi német között alig voltak olyanok, akik ne úgy érezték volna, hogy Magyarország a hazájuk.


– Ezeket a fájdalmas történeteket nem szabad elfelejteni, ugyanakkor csak a múltra és a múltban elszenvedett sérelmekre nem lehet identitást alapozni. A magyarországi németek ma már egyszerre németek, magyarok és európaiak. Ennek a közösségnek anyanyelve és kulturális öröksége megőrzésével modern, XXI. századi képet és önképet kell kialakítania – húzta alá. A budaörsiek megemlékezésén Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta véleményét.

Budaörs, 2016. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a budaörsi Nepomuki Szent János-templomban 2016. január 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor Európa megtartásáról is beszélt a budaörsi Nepomuki Szent János-templomban

– A legkisebb esélyt sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelének, amelyben hasonló rendeletek és listák születhetnek – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: csak egy szuverén ország erős kormánya képes megvédeni különböző nemzetiségű állampolgárait a külső erőktől és az azokat kiszolgáló belső csatlósoktól. A miniszterelnök hangsúlyozta: hetven éve egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott le Magyarországon és Európa más országaiban.


Koszorúzás a Országos Német Elűzetési Emlékműnél és mise Budaörs ( Fotó: Sáfár Tibor)

A ma Budaörsön élő német nemzetiségiek is részt vettek a megemlékezésen

– Azokban az időkben Európa kétszer is kapitulált egymás után: először a nemzetiszocializmus, majd a nemzetközi szocializmus csábításának engedett – fogalmazott, hozzáfűzve: szomorú közös nevezője a nemzeti- és a nemzetközi szocializmusnak, hogy a kollektív bűnösség elve alapján egész népeket voltak képesek marhavagonokba terelni.

– Európa egyesítésének döntő oka éppen az volt – folytatta Orbán Viktor –, hogy soha többé ne fordulhassanak elő ilyen szörnyűségek. Ma azonban napról napra bomlik a kontinens biztonsága, kerül veszélybe keresztény kultúrára épülő életformája. Ma már nem az a kérdés, hogy egymás ellen fordulnak-e az európai nemzetek, inkább az, lesz-e Európa.

– A magyarországi németek szenvedéstörténete emlékeztessen minket arra, hogy az ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született. (…) Adjon a Jóisten elegendő kitartást és türelmet, hogy Európát megvédjük és megtartsuk. És adjon elegendő erőt, hogy a szülőföldön maradás jogát Európán kívül is érvényesíteni tudjuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

 • Elbúcsúztak a katonák

  Elbúcsúztak a katonák

  -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.