2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb

Cameron Németország támogatását kéri az EU reformjához

Németország támogatását kéri az Európai Unió reformjához David Cameron brit miniszterelnök – derül ki a brit kormányfőnek a Bild német lapban csütörtökön megjelent írásából.

Cameron úgy véli, hogy az Egyesült Királyság által szorgalmazott változások a többi országnak is hasznára válnának.


“Azok a problémák, melyeket meg szeretnénk oldani, Németország és más országok számára is gondot jelentenek” – érvel a lapban a brit kormányfő.

A brit politikus délelőtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) találkozójára hivatalos, ahol Angela Merkel német kancellárral is találkozik.


David Cameron írásában megerősítette, hogy országa legkésőbb 2017 vége előtt népszavazást fog tartani arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e az Egyesült Királyság.

A brit politika hangsúlyos eleme a külföldi munkavállalóknak, de a britekkel jelenleg azonos jogokat élvező uniós állampolgároknak járó juttatások csökkentése, ezáltal az unió más országaiból való bevándorlás korlátozása is. Az uniós jog értelmében az unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni, nem vonatkozhatnak más szabályok a britekre és a többi uniós országból származó munkavállalókra, és a szabad mozgás sem korlátozható, abban viszont minden tagállamnak jobbára szabad keze van, hogy milyen juttatások ad az ott dolgozóknak.

“Németországhoz hasonlóan Nagy-Britannia is hisz a személyek szabad mozgásának elvében, de ez nem jelenti azt, hogy az első naptól kezdve minden juttatás jár, ezért javasoltam, hogy az első négy évben ezeket csökkenteni lehessen” – írja Cameron.

“(Európai) partnerségünk támogatása több éve folyamatosan csökken” – magyarázza írásában David Cameron, hozzátéve: ezért tárgyal olyan változásokról, amelyek választ adnának a britek aggodalmaira.

Merkel kancellár novemberben arról beszélt, hogy bízik abban, hogy sikerül megállapodni Londonnal, s megakadályozni a Brexitet.

A britek azt is fontosnak tartják, hogy az eurózóna szabályai semmilyen hátrányt ne okozzanak azoknak az országoknak, amelyek nem használják a közös pénzt. Elvben az Egyesült Királyság kivételével az Európai Unió minden tagállama idővel köteles átállni az euróra.

A brit miniszterelnök délután Németországból Magyarországra érkezik.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.