2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Cameron: vagy megtanulnak angolul a muzulmán nők, vagy ki lesznek utasítva

Kiutasíthatják Nagy-Britanniából azokat a muzulmán nőket, akik nem tudnak elég jól angolul – figyelmeztetett a brit kormányfő, aki szerint ez a fenyegetés a nemi szegregáció elleni küzdelmet is célozza.

David Cameron a The Times című brit napilapban hétfőn megjelent írásában leszögezte, hogy a kiutasítás veszélye segít majd megértetni a partnerük integrációját akadályozó férfiakkal, hogy viselkedésük következményekkel jár. Mint hangsúlyozta, szembe kell szállni azokkal a kisebbségben lévő férfiakkal, akik ilyen hátrányos “ellenőrzést gyakorolnak” a nők felett.


Cameron szerint a brit társadalomnak világosabban értésre kell adnia, “mit vár el azoktól, akik ide jönnek élni”, és – mint hangsúlyozta – “soha többé nem szabad hagynunk, hogy a +passzív toleranciánk+ megakadályozzon minket abban, hogy kimondjuk a kemény igazságokat”.

“Néhányan ezek közül az emberek közül meglehetősen patriarchális társadalmakból jönnek hazánkba, olyan országokból, ahol a férfiak talán nem akarják, hogy a nők angolul tanuljanak, hogy integrálódjanak” – mondta Cameron a BBC brit közszolgálati adónak nyilatkozva. Ez Nagy-Britanniában azonban nem elfogadható – tette hozzá.


A brit miniszterelnök a BBC-nek hétfőn elmondta, hogy a kormány egy 20 millió fontos (közel 8,3 milliárd forintos) nyelvoktatói programot indít mindenekelőtt a bevándorló muzulmán nők angoltudásának fejlesztése céljából. Mint Cameron hangsúlyozta, ezek után nincs garancia arra, hogy az országban maradhatnak azok, akik két és fél éves nagy-britanniai tartózkodás után egy angol nyelvismereti teszten megbuknak.

Az új szabályok októbertől kezdve azokra az emberekre vonatkoznak majd, akik házastársi vízummal élnek Nagy-Britanniában.

Cameron szerint az országban élő muszlim nők 22 százaléka, vagyis 190 ezer ember – akik közül sokan már évtizedek óta brit földön élnek – csak egy kicsit vagy egyáltalán nem beszél angolul. “Így nem meglepő, hogy a pakisztáni vagy bangladesi származású nők 60 százaléka gazdaságilag inaktív” Nagy-Britanniában – tette hozzá.

A brit kormányfő a BBC-nek arról is beszélt, hogy az angol nyelv tudásának hiánya a brit muzulmánokat sebezhetőbbé teszi a szélsőséges csoportok üzeneteivel szemben.

“Nem mondom, hogy egyfajta okozati kapcsolat van az angol nyelv ismeretének hiánya és a radikalizálódás között, persze, hogy nincs. De ha az ember nem képes angolul beszélni, akkor képtelen a társadalomba beilleszkedni, nehézségei lesznek a saját identitásának megértésében, és így fogékonyabb lesz a szélsőségesek üzenetére” – magyarázta Cameron.

A brit kormányfő kijelentései több muzulmán szervezet és az ellenzéki Munkáspárt bírálatát is kiváltották.

A Ramadán Alapítvány vezetője, Mohammed Shafiq “gyalázatos általánosításnak” nevezte Cameron szavait.

Andy Burnham, a Munkáspárt belügyi szóvivője szerint Cameron “igazságtalanul megbélyegez egy egész közösséget tapintatlan és a végletekig leegyszerűsített” megjegyzéseivel.

Az 53 millió lakosú Nagy-Britanniában nagyjából 2,7 millió muzulmán él.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás, a feltételezett elkövetőt elfogták, és eljárást indítottak ellene emberölési kísérlet gyanúja miatt – közölték a helyi hatóságok.

 • A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  Rubik Ernő világhódító találmánya nem mindennapi alkotásra inspirálta a az Invader névre hallgató utcaművészt. A férfi  330 darab Rubik-kockából készítette el a világhírű Mona Lisa mását, amely most 480 200 euróért, vagyis kb.

 • Négyszáz kilós szobrot loptak

  Négyszáz kilós szobrot loptak

  Hatalmas veszteség érte Rio de Janeiro városát, ugyanis ismeretlen tolvajok elloptak egy négyszáz kilogramm súlyú, két méter magas bronzszobrot, ami Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak anyját ábrázolja.