EUR: 344,70 Ft
CHF: 320,24 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Béren kivüli juttatás

Csak a kreativitás szab határt a cafeteriának

Tudja, mi a közös a céges autóban, a részvényvásárlásban vagy a korlátlan mobiltelefon-használatban? Az, hogy mindegyik adható béren kívüli juttatásként. A szakértő azt mondja, hogy ezek az elemek lassan kötelezővé válnak a munkavállalók javadalmazásában, sőt, sokszor éppen ennek mértékén múlik a jó munkaerő megszerzése. Itthon ma még azért az utalvány a nyerő.

iroda, munka, munkavállaló (Fotó: Profimedia.hu)

(Fotó: Profimedia.hu)

Elterjedt vélekedés, hogy a munkáltatók azért használják a béren kívüli juttatási elemeket, mert olcsóbb, mintha ugyanazt az összeget pénzben adnák oda a dolgozóknak. Azzal együtt, hogy ez természetesen igaz – a bérköltséget 90 százalékos, a béren kívüli juttatásokat legfeljebb 50 százalékos adó terheli –, ma már más szempontok is szerepet játszanak a cafeteriaelemek elterjedésében.


– Egyszerűen nem fér bele, hogy a cégek ne építsék be az ilyen juttatási formákat a munkabérbe, hiszen egyre többen élnek ezzel a megoldással, vagyis a munkaerő megszerzése szempontjából komoly versenyhátrány, ha valahol nincs béren kívüli juttatás – foglalta össze a lényeget Csáky László hr-szakértő. Emellett persze az sem utolsó szempont, hogy egy jól célzott cafeteriacsomag a munkavállaló elköteleződését is nagyban javítja.

A szakember szerint egyébként Magyarország nem áll rosszul a béren kívüli juttatások frontján, az adott elemek palettája meglehetősen széles: a magáncélokra is rendelkezésre álló mobiltelefon, a tömegközlekedésibérlet-vásárlás, a különböző sportbelépők, de az egészségpénztári befizetések és a magánnyugdíjszámlák támogatása ugyanúgy használt eleme a cafeteriának. Sőt, a céges autó, a privát egészségügyi ellátások vagy éppen a részvényvásárlási opció is egyre gyakoribb juttatási forma.


– Utóbbi értéke például az éves jövedelmi szint jelentős százalékát is elérheti – mutatott rá Csáky. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy itthon azért változatlanul az utalványok, illetve a SZÉP-kártya számít uralkodónak a béren kívüli juttatások piacán.

iroda, munka, munkakörnyezet (Fotó: Profimedia.hu)

Az iroda is legyen ötcsillagos (Fotó: Profimedia.hu)

Külföldön már valamivel más a helyzet, és a bevett cafeteriaelem mellett a nem klasszikus formák is megjelentek. Ilyennek számít az otthonról való munkavégzés, amely az úgynevezett munka−élet egyensúlyhoz kapcsolódó juttatások legkeresettebb verziója. Kissé meglepő, de a munkakörnyezet minősége szintén fajsúlyos béren kívüli juttatásnak számít.

– A vonzó iroda, a babzsákos berendezés egyre nyomósabb érv a munkahelyválasztáskor, mint ahogy a minél rugalmasabb munkarend felmutatása körül is komoly harc tapasztalható az egyes cégek között – emelte ki a hr-szakértő.

A trendek változásával a munkavállalók is egyre inkább hozzászoknak a cafeteriához, és bár a többség megbecsüli, de nem tekinti jövedelme részének. Az alacsonyabb bérű munkavállalók pedig inkább forintosítanák a béren kívüli juttatásaikat. Csáky László ezzel együtt is úgy látja, hogy a cafeteriaelemek mindinkább perdöntőkké válhatnak a jövőben a munkahelyválasztáskor.

– Egészen extrém példákkal is lehet találkozni, így tudok olyan nyári sportot űző alkalmazottról, aki béren kívüli juttatási elemként kérte, hogy a nyári évszakban rövidített munkarendben dolgozhasson. Az ilyen kivételezésekre viszont érdemes figyelniük a cégeknek, mivel ezek az esetek feszültséget okozhatnak a munkavállalók körében – figyelmeztetett. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.