2020. február 18., kedd
Bernadett

Sport

Cseh Laci: Idén minden az olimpiáról szól!

Sokan már azt mondták, Cseh Laci felett eljárt az idő. A sportoló azonban 2015 elején edzőt és klubot váltott, a nyáron – tíz év elteltével – újra világbajnoki címet szerzett, sőt az év férfi sportolójának is megválasztották. Ma már az akkori kétkedők is azt vallják, a nagyszerű sportoló olimpiai bajnoki címet nyerhet. Lacinak pedig természetesen nem is lehet más célja.

Netánja, 2015. december 6. Cseh László a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának döntőjében 2015. december 6-án. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Cseh László 200 méteres pillangóúszásban szerzett világbajnoki címet (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Cseh Laci szinte mindent elért, amit egy úszó elérhet. Kilencvenöt alkalommal nyert magyar bajnokságot, állhatott a dobogó tetején világ- és Európa-bajnokságon, de az olimpiai arany eddig nem jött össze. Laci úgy gondolta, új edzővel, új környezetben elérheti a nagy célt, ezért egy évvel ezelőtt váltott.


– Teljesen megváltozott az életem. Plagányi Zsolttal más edzésmódszerekkel dolgozva, új környezetben, új impulzusokat kaptam – mondta Cseh Laci a Lokálnak. – A váltás pedig meghozta az eredményt, hiszen tíz év elteltével újra világbajnok lettem, úgy, hogy tíz évvel ezelőtt 400 méter vegyesen, most viszont 200 méter pillangón nyertem. Amikor tavaly klubot és edzőt váltottam, azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, talán sikerült bebizonyítani, hogy nem a levegőbe beszéltem.

Budapest, 2016. január 14. Cseh László úszó átveszi az év férfi sportolójának járó díjat Lothar Matthäus német labdarúgótól, magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányától (j) az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Lothar Matthäus volt német labdarúgótól, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányától vehette át az év sportolójának járó díjat (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Természetesen megkérdeztük Cseh Lacit arról, mit szól a Hosszú Katinka és az úszószövetség közti vitához, de a sportoló nem akarta bővebben kifejteni véleményét. Annyit mondott, ő eddig mindent megkapott a szövetségtől, ami a tökéletes félkészüléshez kell, és ha volt is valami problémája, mindig meg tudta beszélni azt a szövetség vezetőivel.

Merthogy ez az év lényegében csak az olimpiáról szól majd. – Már elkészült az edzésprogram. Nem lesz könnyű időszak, de senki nem is ígért ilyet. Az idő nagy részét edzések teszik ki, ezt csak néhány versennyel szakítjuk meg – mondta az úszó, aki hozzátette, ilyenkor lényegében az egész napot az uszodában tölti. – Napi két edzés van, amelyikből az egyik szárazföldi, a másikon pedig 5-6 kilométert is leúszom.


Cseh Lászlót az év sportolójának is megválasztották. – Nagyon örülök a díjnak, mert az ilyen elismerések is megerősítenek abban, hogy jó úton járok. Azt sajnálom csak, hogy edzőm, Plagányi Zsolt nem végzett az első helyen, de számomra ő az év edzője.

Kapcsolódó Cikkek