EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Aktuális

Csúszós pálya

Azért az már a gyakorló elmebaj egyik tünete, ha a saját gondolataink elmondását „propagandadumának” minősíti egy egyetemi tanár. Magyarként Németországban. Merthogy a migránshelyzetről beszélgetett két professzor. Az egyik Magyarországon él – nem mellesleg korábban katedrát adott a másiknak –, míg a beszélgetőtárs Németországban. Szellemileg belesüppedve a nagy német információhiányba, dezinformálásba. Merthogy a hazánkban élő hazánkfia elmondta azt, amit minden épelméjű – tartozzon a politikai világ bármely oldalához – most már tisztán lát: a kerítés, bizony, megmentette országunkat.

A német honban élő meg egész egyszerűen a kormánypropaganda – ha egyáltalán van ilyen és nem reális helyzetértékelésről beszélünk ebben (migránsügy) az esetben – szócsövének tekinti professzortársát.


Ez, ugye, több szempontból is érdekes. Egyfelől azt feltételezi, hogy az egyetemi tanár kolléga képtelen önálló véleményalkotásra társadalmi-politikai kérdésekben. Ez, mondjuk úgy finoman, vérig sértő a kolléga számára. De úgy is fogalmazhatunk: mérhetetlen taplóság. Másfelől ékes bizonyítéka annak, hogy az elhallgató német propagandagépezet mennyire hatékony. Hogy még a magasan kvalifikált (ami nem jár együtt érzelmi intelligenciával) társadalmi réteg is bedől a maszatoló alulinformálásnak.

A beszélgetés valamikor novemberben zajlott. Még Köln és az osztrák kancellár kerítésépítő, katonaságmozgósító döntése előtt. Akkor, amikor már recsegett-ropogott a német kancellár kommunikációs építménye.


Most vajon mit mondana a propagandázó prof? Ha esetleg saját lányát (ha van neki) vagy feleségét (ha van neki) molesztálná egy-két kigyúrt agysebész. Ha felfogná, hogy mekkora felelőssége van a (német) sajtónak abban, hogy napokig elhallgatta a kölni, stuttgarti és a többi eseményeket. Hogy ezzel a magatartásával kancellármentő akciócsoporttá léptette magát elő a „független, demokratikus, szabadelvű, liberális” sajtó? Miközben már ezernél is többen tettek feljelentést…

Vajon hogyan bulizna önfeledten a kölni dóm előtt 250 rendfenntartótól övezve (akik nem léphettek közbe a molesztálások láttán, a liberális demokrácia legnagyobb dicséretére…), miközben asszonyát taperolják agresszív migránsok?

Szóval, e történet hallatán már csak abban reménykedünk: ha a „propagandaduma” eljutott a Rajna partjára honfitársunk fülébe, akkor eljut a szilveszteri eseménysorozat és a német sajtó manipulatív magatartása is – ugyanazon csatornákon keresztül. És felemeli a telefont, és elnézést kér lenézett professzortársától.

Ha nem teszi, akkor véglegesen elcsúszott ezen a pályán. Amit gondolkodó, önálló véleménynyilvánításra alkalmas embereknek találtak ki. A helyzet az, hogy nem is tudom: kár lenne érte…?

Kapcsolódó Cikkek