2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb VIII.kerület

Egy kis melegség a nehézsorsúaknak

Józsefváros önkormányzata negyedik éve működtet egy Életmentő Pontot a Dankó utcában, ahova betérhetnek az utcán fagyoskodók, hogy átmelegedjenek. A szolgáltatás február végéig vehető igénybe, de volt olyan év, amikor a hideg időre való tekintettel meghosszabbították a nyitva tartást, hogy senki se fázzon.

Dankó3

A Dankó utca 18.-ban várja a rászorulókat az Életmentő Pont

A hajléktalanellátás nem tartozik helyi önkormányzati hatáskörbe, számos fővárosi intézmény várja a fedél nélkülieket szállással, de sokan mégsem veszik igénybe ezeket. Józsefváros önkormányzata ezért 2012 decemberében úgy döntött, részt vesz az utcán fagyoskodók segítésében. A Dankó utca 18.-ban Életmentő Pontot alakítottak ki, itt fűtött sátorral és meleg teával várják a szociálisan rászorulókat és krízishelyzetbe került személyeket, hogy senki se hűljön ki a köztereken.


Sára Botond

– A katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a városüzemeltetés és egészségügyi szakemberek idén is összefogtak a kerület vezetésével annak érdekében, hogy a csikorgó hidegben idén télen se kelljen senkinek az utcán töltenie az éjszakát és senki se fagyjon meg Józsefvárosban – mondta el Sára Botond alpolgármester. – Bár a hajléktalanellátás nem tartozik a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közé, nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ha valakinek nincs hol megmelegednie éjszaka, miközben odakint mínuszok vannak. Az Életmentő Ponton nemcsak a hajléktalanok találnak biztonságot a mínuszok elől, hanem azok is, akik egyébként fűtetlen lakásukban töltenék a hideg éjjeleket.

A szolgáltatás a hét minden napján este nyolc órától másnap reggel hat óráig vehető igénybe. A fagyos téli éjszakákon átlag 10-15 ember tér be a fűtött sátorba, ahol a biztonságos környezet és a meleg tea mellett információkat is kaphatnak a rászorultak; az itt dolgozók készségesen segítenek a szociális rendszer nyújtotta lehetőségek megismertetésével, hogy a bajbajutottak kitörhessenek nehéz helyzetükből.


Dankó

A sátor fűtött, ezért akár egy egész éjszakát el lehet itt tölteni

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.