2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Egymillió HIV-fertőzött Oroszországban

Elérte az egymilliót a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Oroszországban – közölte Vagyim Pokrovszkij, az AIDS-megelőzési orosz szövetségi tudományos módszertani központ vezetője csütörtökön.

Pokrovszkij elmondta, hogy az egymilliomodik beteget, egy 26 éves dél-oroszországi nőt szerdán vették nyilvántartásba. A központ vezetője azonban hozzátette, hogy saját és más szakértők becslései szerint a vírussal fertőzöttek száma akár 1,5 millió is lehet Oroszországban, ami azt jelentené, hogy a népesség egy százaléka HIV-beteg.


Figyelmeztetett, hogy a megbetegedés üteme rekordmagaslatokat ért el. Elmondása szerint Oroszország azon a határon áll, hogy a HIV (az emberi immunhiány vírusa) általános járvánnyá szélesedjen. Kijelenthető az – mondta -, hogy egyes területeken már általános HIV-járvány tombol, a megbetegedések mintegy 60 százaléka a kábítószer-fogyasztáshoz és a heteroszexuális szexhez köthető.

Pokrovszkij már korábban is többször figyelmeztetett, hogy országában gyors ütemben terjed a vírus okozta AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegség, a folyamat pedig több szempontból visszafordíthatatlanná válik.


Oroszországban 1987 óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, 204 ezer ember halt meg a betegségben. Pokrovszkij úgy számol, hogy 2015-ben 95 ezer új megbetegedés történt, 5 ezerrel több az előző évhez képest. Ha ezek a számok bebizonyosodnak, ez lenne a legtöbb megbetegedés éves szinten az elmúlt 30 évben, amióta Oroszországban regisztrálják az adatokat.

Mint korábban rendszeresen, az illetékes ezúttal is kevesellte azt a pénzösszeget, amelyet a kormány a HIV elleni harcra akar szánni. 2016-ban 40 milliárd rubelt terveznek e célra, Pokrovszkij szerint azonban 100 milliárdra lenne szükség (1 rubel= 3,50 forint).

Pokrovszkij megjegyezte, hogy Oroszországban a drogfogyasztók mintegy 20, a homoszexuálisok mintegy 10 százaléka fertőzött.

Kitért arra is, hogy 2014-ben – az utolsó olyan évben, amelyről teljes adatok vannak – mintegy 12 ezer ember halt meg AIDS-ben, de a tényleges szám ennél valószínűleg magasabb. Becslései szerint 2015-ben a betegség halálos áldozatainak száma 5-10 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó Cikkek