2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Élnek és mészárolnak a párizsi terrortámadások elkövetői

A tavaly novemberi párizsi terrortámadások elkövetőiről tett közzé egy videót saját állítása szerint az Iszlám Állam terrorszervezet az interneten. Az indiai látogatáson tartózkodó francia államfő úgy reagált a videóra, hogy hazája nem ijed meg semmitől.

A dzsihadista szervezet azt állítja a hírportálján, az al-Hajaton megjelent képsorokról, hogy azokon a 130 ember életét kioltó párizsi támadások kilenc elkövetője és azok utolsó üzenetei láthatóak, hallhatóak.


A Nyugat-ellenes üzeneteket tartalmazó videó Nagy-Britanniának címzett fenyegetéseket is tartalmaz, hitelességét azonban egyelőre nem erősítette meg sem a francia külügyminisztérium, sem az Egyesült Államok elnöki hivatalának nemzetbiztonsági tanácsa.

Az iszlamisták közösségi médiában folytatott tevékenységét elemző Flashpoint Global Partners egyik szakértője, Laith Alkhouri azonban úgy vélekedett, hogy a videó “minden, az Iszlám Állam közleményeire jellemző ismertetőjellel rendelkezik”.


A képsorokon a párizsi támadók közül többen terepszínű ruhában láthatóak egy sivatagi helyszínen, még a franciaországi merényletek előtt. A dzsihadista videóban “oroszlánoknak” nevezik őket, akik “térdre kényszerítik” Franciaországot. Többüket túszok lefejezése és lelövése, valamint más kegyetlenkedések közben mutatják.

A videóban szerepel egy bejátszás David Cameron brit miniszterelnökről is, amint részvétet nyilvánít a francia népnek a támadások után, majd egy képaláírás jelenik meg: “Bárki is áll a hitetlenek soraiban, kardunk célba veszi”.

Négy belgát, két franciát és két irakit mutatnak be a Bataclan csarnokban és a nemzeti labdarúgó-stadionban, valamint több kávéházban és étteremben elkövetett merényletek tetteseiként.

Francois Hollande francia elnök úgy reagált a videóra, hogy hazája nem ijed meg semmitől, és nem bizonytalanodik el abban, hogy mit kell tennie a terrorizmus ellen.

“Ezek a felvételek csak az elkövetőket minősítik. Azért hosszabbítottam meg a rendkívüli állapotot, mert tudom, hogy a veszély még mindig fennáll, és mert semmiben nem kötünk kompromisszumot, sem a hazánk védelmében, sem a szabadságjogokban” – jelentette ki az elnök újságíróknak nyilatkozva az újdelhi elnöki palotában indiai látogatása második napján.

Kapcsolódó Cikkek